Studija pokazala da vrijeme zaista teče sporije na jednom mjestu?

GS
Studija pokazala da vrijeme zaista teče sporije na jednom mjestu?

Prema novoj studiji, vrijeme zaista može izgledati sporije dok vježbamo.

Način na koji doživljavamo prolazak vremena još uvijek je velika naučna misterija. Mnogi naučnici istražuju ova pitanja - nedavna studija je pokazala da promjena izgleda slike može promijeniti nečiju percepciju vremena dok je posmatra. Albert Ajnštajn je koristio ovaj koncept da objasni teoriju relativiteta: "Kada muškarac sjedi s lijepom d‌jevojkom jedan sat, čini se kao minut. Ali neka sjedne na vruću peć minutu - i to je duže od bilo kojeg sata. To je relativitet."

Nova studija istražila je ovaj efekt kod 33 osobe dok su vježbale na sobnom biciklu. Na ekranu im je bio prikazan virtuelni 4-kilometarski kurs, a učesnici su trebali što brže završiti vožnju. Nakon inicijalnog "upoznavanja" s kursom, učesnici su ga isprobali pod tri različita uslova:

Solo, gd‌je je bio vidljiv samo njihov virtuelni avatar.

Pasivni protivnik, gd‌je je još jedan avatar bio na kursu, ali nije direktno takmičio s njima.

Aktivni protivnik, gd‌je su se učesnici trebali trkati protiv drugog avatara na ekranu.

Prije, tokom i nakon ispitivanja, učesnici su trebali procijeniti kada je prošao interval od 30 sekundi. Nisu dobijali nikakve numeričke informacije o svom srčanom ritmu ili performansama kako im to ne bi ometalo zadatak. Rezultati su pokazali da je vrijeme prolazilo "sporije" za učesnike dok su vježbali. Ako tražite izgovor da izbjegnete sat bicikliranja, ovo bi mogao biti jedan od njih.

Zanimljivo je da različiti eksperimentalni uslovi nisu imali značajan uticaj. Bilo da su se takmičili protiv protivnika ili vozili sami, percepcija vremena učesnika bila je oko devet odsto sporija, što znači da je njihova unutrašnja percepcija vremena bila ispred stvarnog sata.

Ovo je bila mala studija s samo 33 učesnika koji su već bili fizički aktivni, što ograničava generalizaciju rezultata. Profesor Endrju Edvards jedan od autora studije, objasnio je:

"Iako učesnici nisu bili profesionalni biciklisti, bili su u dobroj fizičkoj formi, što nije slučaj sa svima. Uzorak od 33 osobe nudi intrigantan prvi pogled na to kako naša percepcija vremena može biti iskrivljena " i možda trag kako poboljšati performanse dok vježbamo. Naši nalazi imaju važne implikacije za zdrave izbore vježbanja, nivou uživanja i takođe za način na koji koristimo ove informacije za optimizaciju performansi."

Dakle, sljedeći put kada ste u teretani i čini vam se da je vrijeme stalo, ova studija može objasniti zašto. Studija je objavljena u časopisu "Brain and Behavior".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana