Studija pokazala da li je ljubav potrebna mozgu

GS
Studija pokazala da li je ljubav potrebna mozgu

Ako su strasni zagrljaji dio vaše svakodnevice, zdravlje vašeg mozga može imati iznenađujuće koristi.

Naime, nedavna istraživanja sugerišu da bi izoštravanje vašeg pamćenja i zdravlja mozga moglo doći iz ljubavne igre, a jedna studija otkrila je da su starije osobe koje su imale ljubavne odnose svake nedjelje postigle bolje rezultate na testovima mentalnih izazova.

U studiji, sprovedenoj na Oksfordu pokazalo se da su učesnici koji su imali seksualne aktivnosti jednom nedjeljno postigli najviše rezultata u testovima. 

Studija je zasnovana na prethodnim istraživanjima koja su otkrila da su starije odrasle osobe koje su bile seksualno aktivne imale veći rezultat na kognitivnim testovima od onih koji nisu bili aktivni.

"Možemo samo da nagađamo da li je ovo vođeno društvenim ili fizičkim elementima – ali oblast koju bismo željeli da dalje istražimo su biološki mehanizmi koji mogu uticati na pamćenje i zdravlje mozga", kaže glavni istraživač i kognitivni psiholog Hajli Vright, piše Helt.

Prema njegovim riječima sve smo bliži razumijevanju zašto ova povezanost uopšte postoji, koji su osnovni mehanizmi i da li postoji uzročno-posljedični odnos između seksualne aktivnosti i kognitivne funkcije kod starijih ljudi, prenosi Politikin magazin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana