Studija pokazala da električna vozila nisu ekološkija od običnih

Srna
Studija pokazala da električna vozila nisu ekološkija od običnih

BIJELjINA - Električna vozila ne doprinose ekologiji više od običnih automobila, pokazuje studija finskih naučnika.

Uspon električnih vozila učinio ih je statusnim simbolom među “ekološki osviještenim” vozačima, ali finska studija izrađena na Univerzitetu u Turku sugeriše da vožnja električnim vozilom nije nužno jednaka ekološkijem načinu života.

Istraživanje, objavljeno u časopisu “Plos klajmet” , pokazuje da vlasnici električnih vozila u prosjeku imaju veći otisak ugljen-dioksida od onih koji voze automobile na benzin ili dizel.

Uprkos smanjenju otrovnih emisija iz njihovih vozila, raskošan životni stil vozača električnih vozila značajno doprinosi klimatskim promjenama.

Studija je otkrila da tipični vozač električnog vozila proizvede približno 8,66 tona ugljen-dioksida godišnje, što je pola tone više od prosječnog vlasnika klasičnog vozila sa unutrašnjim sagorijevanjem, čije ukupne emisije iznose oko 8,05 tona godišnje.

Utvrđeno je da vlasnici sportskih modela električnih vozila proizvode gotovo dvije tone više zagađenja.

Naučnici su anketirali 3.857 Finaca, prikupljajući podatke o vlasništvu automobila, načinu života, stanovanju, prevozu i navikama potrošnje kako bi procijenili njihov otisak ugljen-dioksida.

Anketa pokazue značajnu razliku među vlasnicima električnih vozila na osnovu njihovih prioriteta.

Oni koji su kao prioritet dali ekonomičnosti i pouzdanosti vozila proizveli su niže emisije, u prosjeku 7,59 tona ugnjen-dioksida godišnje.

Nasuprot tome, vlasnici električnih vozila vođeni drugim performansima ispustili su znatno više, u prosjeku 10,25 tona.

To znači da neki vlasnici električnih vozila imaju otisak ugljen-dioksida gotovo dvostruko veći od onih koji uopšte ne posjeduju automobile, a koji godišnje proizvedu oko 5,75 tona ugljen-dioksida, prenose naučni portali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana