Što se događa sa Saturnovim prstenom?

danas.net.hr
Što se događa sa Saturnovim prstenom?

MAJAMI - NASA-in satelit Voyager snimio je Saturn 1980. godine, a prsten F bio je blijed i posut svijetlim mrljama. Do posjeta misije Kasini 2004. tačkice su nestale, a prsten je postao duplo svjetliji.

Saturnov prsten F misterija za astronome. Naime dok većina unutrašnjih prstenova ima jasne, dobro definisane rubove, F prsten, što je najudaljeniji od Saturnovih glavnih prstenova, ima tanku centralnu jezgru okruženu difuznim omotačem od velikih ledenih čestica.

Mnoge od tih pojava mogu se pripisati malom mjesecu Prometeju, koji u svojoj rotaciji oko Saturna prolazi unutar prstena F. Prometej se približava i udaljava od prstena u svom 17-godišnjem ciklusu, te utječe na njega svojom gravitacijom. Kada mu dođe previše blizu "krade" materijal iz prstena.

Naučnici su bili jako iznenađeni kada su usporedili slike misija Voyager 1 i 2, te snimke Kasinija i otkrili da je prsten postao čak dva puta sjajniji, tri puta širi i dvostruko neprozirniji.

'Sve to znači da je u njemu danas mnogo više prašine nego prije', rekao je istraživač Robert Frenč s Institutu SETI Kaliforniji, piše New Scientist.

Frenč je u početku sumnjao da je i za ovu pojavu kriv Prometej, međutim, kada se mjesec kasnije približio prstenu F, ovaj je ostao nepromijenjen. "Znali smo da se prsten F mijenja iz dana u dan, šta više iz časa u čas, zbog utjecaja Prometeja, ali smo mislili da je dugoročno stabilan", kazao je Frenč.

Da stvar bude čudnija, prsten je izblijedio u samo devet mjeseci od odlaska Voyagera 1 do dolaska Voyagera 2.

Zanimljiva se stvar dogodila 2006. godine, kada se na prstenu pojavila sjajna mrlja koja je povećala sjajnost prstena za 84 posto, a izblijedjela je tek za dvije godine. Ustanovljeno je da je uzrok mrlje bio maleni Saturnov satelit koji se zabio u prsten i stvorio oblak sjajnih čestica. Naučnici su stoga zaključili da bi i druge promjene mogle biti uzrokovane udarima manjih svemirskih objekata.

Naučnici pretpostavljaju i da postoji mogućnost da Prometej, kada se približi prstenu, svojom gravitacijom ubrzava kretanje čestica leda i razbija grude u njemu pa prsten jače sjaji. Kada se mjesec počne udaljavati, prsten se smiruje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana