Stigao snimak i od kineskog rovera sa Marsa VIDEO

G.S.
Stigao snimak i od kineskog rovera sa Marsa VIDEO

Kineska svemirska agencija (CNSA) je objavila video-snimak na kom se vidi kretanje njenog rovera Džurong na površini Marsa. Snimak je zabilježen bežičnom kamerom koju je na površinu postavio robot.

Objavljen je i snimak koji prikazuje slijetanje ovog rovera, koje se desilo u maju ove godine. Na njemu je vidljiv trenutak kada se aktivira padobranski sistem kojim se rover spustio na Mars.

Rover ili vozilo Džurong ima šest točkova i koristi se za istraživanje područja Marsa koje je poznato kao “Utopia planitia”. Iz CNSA su saopštili da se rover kretao 236 dana u 42 Marsova sola. Sol je Marsov dan koji traje nešto duže od dana na planeti Zemlji - 24 sata i 39 minuta.

Spomenuti snimci su poslati na Zemlju putem satelita “Tianwen-1”. Naučnici se nadaju da će ovaj rover najmanje 90 Marsovih dana vršiti istraživanje. Sličan je Nasinim roverima Spirit i Oportuniti, koji su napravljeni početkom dvehiljaditih, i težak je 240 kilograma, piše BBC.

Snimak je objavljen u trenutku kada Komunistička partija Kine obilježava 100 godina postojanja. Na priloženom snimku prvo se vidi trenutak spuštanja kineskog rovera, a zatim i njegovo kretanje na Marsu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana