Stare tajne kraljevskih piramida

Aleksandra Madžar
Stare tajne kraljevskih piramida

Pet spektakularnih maski iz perioda od 350. do 400. godine koje su se nalazile na vrhu El Diablo piramide i koje su podignute u čast osnivača kraljevske dinastije grada, samo su jedno od velikih otkrića koje je stručni časopis Arheološkog instituta Amerike, "Arheologija", stavio na listu deset najznačajnijih otkrića u 2012. godini.

U majanskom gradu El Zok arheolozi su pronašli crvene maske koje su predstavljale više božanstava uključujući i boga sunca u nekoliko njegovih faza dok putuje preko neba kao i Veneru i druge planete.

Stručni časopis u Evropi ove maske opisuje kao nebesku simfoniju.

- Sunce je usko povezano sa majanskim kraljevima i ove maske slave tu vezu - rekao je arheolog Stiven Hjuston sa Braun univerziteta.

U pećinama Španije arheolozi su pronašli ostatke zuba neandertalaca i analizom utvrdili da su ljudski preci konzumirali biljke koje imaju medicinsko dejstvo.

Istraživanje je pokazalo da su neandertalci najvjerovatnije udisali dim biljaka ili ih jeli - sirove ili kuvane, naročito kamilicu.

Drveni štap iz južnoafričke pećine Border star 24.000 godina sadrži najranije dokaze korišćenja otrova. Štap je pronađen sedamdesetih godina, ali su nove hemijske analize otkrile tragove otrovnih biljaka. Arheolozi vjeruju da su štap koristili tadašnji lovci iz kulture San kako bi nanijeli otrov na svoje oružje i tako savladali veći plijen.

U Templo Majoru u Meksiku, koji je bio centar astečke civilizacije, arheolozi su naučili nešto o sahranama u carstvu kada su pronašli više od 1.000 čvrsto upakovanih ljudskih kostiju kao i jedan cijeli skelet žene sa licem nadolje i lijevom rukom oslonjenom na leđa, a desnom na stomak. Kosti su posljedica masovnog žrtvovanja sprovedenog po završetku važne faze u izgradnji hrama.

Među najznačajnijim otkrićima je i kolekcija 75 eksera u blizini grada Hermeskeil na jugozapadu Njemačke koja je pomogla arheolozima da identifikuju privremeni rimski vojni kamp iz vremena 50. godine prije nove ere. Kamp je bio smješten u blizini velikog keltskog utvrđenja kako bi Rimljani mogli da vrše pritisak na lokalne poglavice umjesto da ih traže po zemlji.

U blizini Seržaka u Francuskoj, arheolozi su pronašli jedan od najstarijih primjera evropskog "slikarstva" - urezanu predstavu vulve staru oko 37.000 godina. Crtež su uradili najstariji moderni ljudi u Evropi, pripadnici Aurignacijanske kulture.

Grnčarstvo i keramika bili su od izuzetne važnosti sa sakupljanje, čuvanje i kuvanje jela i samim tim važni za razvoj ljudske kulture i ponašanja, a sve donedavno vjerovalo se da se grnčarstvo razvilo tokom neolita, prije oko 10.000 godina.

Arheolozi su pronašli najstarije poznate ostatke grnčarije na svijetu u provinciji Džinagsi na jugozapadu Kine. U pećini Ksijanrendong pronađeni su komadi posuda za koje je analizom utvrđeno da su stari oko 20.000 godina.

Pravi kovčeg sa blagom prepun nakita i novčića arheolozi su pronašli na lokalitetu Kirjat Gat u južnom Izraelu. Vjeruje se da je ovaj "štek" napravljen tokom pobune Bar Kokba koja je trajala od 132. do 135. godine.

Mumije

Mumije su prilična rijetkost u Evropi, ali su stručnjaci na škotskom ostrvu Južni Uist, na lokalitetu iz bronzanog doba pronašli par 3.000 godina starih kostura, ženski i muških, koji su mumificirani kako bi bilo spriječeno njihovo propadanje.

 - Ovo je prvi jasan dokaz da je mumificiranje, koje je bilo rasprostranjeno tokom istorije, sprovođeno i u bronzanom dobu na Britanskim ostrvima - rekao je arheolog Majk Parker Pirson.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana