Šta se desi kada piton pojede krokodila?

B92
Šta se desi kada piton pojede krokodila?

Snimak koji je 3. marta obišao svet nevjerovatnom brzinom prikazao je fascinantan prizor iz sveta prirode – zmiju koja je u cijelosti progutala krokodila! Ali, šta se desilo poslije toga?

Cio prizor, koji je svojim kamerama i telefonima zabilježila grupa "srećnika", izazvao je veliko interesovanje na svim meridijanima. Snimljen u Kvinslendu, na svjerozapadu Australije, snimak svakako prikazuje neobičan trenutak iz svijeta divljine.

Zanimljivo je svakako to da se pitoni u pomenutoj oblasti hrane uglavnom manjim životinjama, a ne krokodilima koji su, poput ovog, dugi skoro cio metar, piše Tom Džiogigan za BBC.

Omiljena hrana pitona su uglavnom pacovi, dok krokodili predstavljaju suviše krupan, a time i rizičan zalogaj. Međutim, ono što je ovaj piton znao svakako je činjenica da će nakon proždiranja krokodila biti miran, bar što se hrane tiče, naredna dva mjeseca!

"Pitoni mogu da progutaju krokodile, to nije problem", objašnjava professor sa Univerziteta u Kvinslendu Brajan Fraj. "Problem je u tome što u takvim slučajevima ne mogu da se brane, pa je to rizičan izbor, mnogo rizičniji nego napad na pacova."

Svjedoci događaja u Australiji kazali su da je pitonu bilo potrebno oko pet časova da u cijelosti proguta krokodila. Sve to vrijeme, zmija je izložena i napadima drugih životinja. Zbog toga je rizik u ovakvim situacijama još veći.

Dok se obmotava oko tijela svog plijena, piton može da osjeti njegove otkucaje srca, što je odličan pokazatelj stanja u kojem se nalazi plijen. Tako piton čuva energiju za slijedeći potez – gutanje plijena kada je on već umrtvljen.

Sasvim logično, gutanje živih životinja je takođe rizičan potez, piše Džiogigan. Poznat je slučaj iz 2005. godine kada je jedan piton sa Floride pokušao da proguta aligatora, da bi potom spektakularno eksplodirao.

Kada se plijen nađe u njegovom stomaku, pitonov sistem za varenje (koji odmara u velikim pauzama između obroka) počinje ubrzano da radi. Njihov metabolizam ulazi u veću brzinu, organi im se uvećavaju tri do četiri puta i shodno tome luči se znatno više enzima kako bi hrana bila svarena.

Piton iz Kvinslenda nadimaće se tokom narednih nekoliko dana, dok bude vario plen, tvrdi professor Fraj. Kroz dvije sedmice počeće da se vraća u svoje prvobitno stanje, a u trećoj nedjelji počeće da izbacuje izmet u vidu lopti kalcijuma, koji se taloži nakon što tijelo apsorbuje mast i proteine.

Osim pacova, i kao što smo vidjeli ponekog krokodila, pitoni se često hrani pačićima i sličnim životinjama, objašnjava professor Fraj. On navodi da su ranije zabilježeni i slučajevi kada su pitoni proždirali i manju telad i jariće, ali da su ljudi isključeni iz ovog scenarija i to zahvaljujući našim širokim ramenima koja su prevelik izazov za pitona!

Nakon ovog, zaista fascinantnog snimka, cio svijet (ili barem zaljubljenici u knjigu "Mali princ") željno iščekuje da piton proguta i slona, pa da vidimo da li "piton koji je progutao slona", zaista izgleda onako kako ga je opisao Antoan de Sent Egziperi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana