Šta je odvojilo čovjeka od majmuna?

Agencije
Šta je odvojilo čovjeka od majmuna?

Šta je naše pretke odvojilo od majmuna i šta se desilo da dođe do tako dramatične razlike između njih - pitanje je koje je dugo mučilo naučnike.

Sada istraživači tvrde da su možda pronašli odgovor - duplirani gen. Oni vjeruju da je kopija gena SRGAP2, koji se nalazio u hominidima prije oko 2.5 miliona godina, pomogla našim moždanim ćelijama da se kreću brže i da prave više veza - zbog čega je mozak postao složeniji.

Naučnici smatraju da taj proces objašnjava razvijanje govora, složenog ponašanja i pravljenja oruđa u to vrijeme. Kopija i original tog gena stvaraju slične proteine, za koje se zna da pomažu razvoju mozga.

Međutim u dvije studije, naučnici su pronašli drugu verziju neurona sa dužim dendritima - “prstima” koji skupljaju električne impulse iz drugih ćelija.

Čini se da je to dovelo do stvaranja većeg mozga kada su Australopitekusi počeli da se transformišu u Homo sapiense. Profesor Frenk Polu kaže da je gen SRGAP2 bio jedan od 30 gena koji su počeli da se dupliraju u čovjeku nakon njegovog odvajanja od majmuna.

“Ta dešavanja su mogla da dozvole radikalne promjene u razvoju i funkciji mozga.” Pored uvida u porijeklo savremenog ljudskog mozga, rezultati nude dokaze i o neurološkim poremećajima uključujući i autizam, epilepsiju i šizofreniju kod kojih je razvoj ćelijskih konekcija poremećen. Naučnici sada namjeravaju da analiziraju ljude sa takvim defektima kako bi dobili odgovore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana