Šta geparda čini šampionom?

Tanjug
Šta geparda čini šampionom?

Gepard je poznat kao najbrže kopneno stvorenje na svijetu, ali ne manje važna od njegove brzine je i njegova sposobnost "kočenja" koja mu omogućuje da skrene i okrene se dok trči za plijenom, ističe se u studiji grupe britanskih naučnika.

Tokom boravka u Bocvani, istraživači su na tri ženke i dva mužjaka geparda postavili specijalne ogrlice sa GPS-om, akcelerometrom (uređaj za mjerenje ubrzanja) i žiroskopom kako bi mogli da prate njihove pokrete i kretanje.

Životinje su puštene natrag u divljinu, a njihove aktivnosti su praćene narednih 17 mjeseci, tokom kojih su 367 puta bile u lovu.

Najveća brzina koja je zabilježena u ovom periodu bila je 93 kilometara na čas, što je sedam kilometara na sat manje od postojećeg rekorda geparda, ali i dalje dva puta brže od ljudskog rekorda od 43,2 kilometara na sat koji je postigao sprinter sa Jamjke i olimpijski šampion Jusein Bolt u trci na 100 metara.

Gepard tokom sprinta dostiže u prosjeku brzinu od 50 kilometara na sat, ali tim tempom trči prilično kratko, svega jednu do dvije sekunde.

Ono što je još više impresioniralo naučnike je gepardova sposobnost da "nagazi papučicu, a da gotovo istovremeno udari kočnicu".

Tokom same trke, ova nevjerovatna mačka može jednim potezom da ubrza trku na tri metra u sekundi ili da je uspori na četiri metra u sekundi.

Gepard duguje sposobnost brzog starta i iznenadnog kočenja svojom izvanrednom skeletu, "opremljenom" mišićima na udovima i leđima koji čine blizu 45 odsto njegove tjelesne mase.

Pjegavi trkač, takođe, ima šape sa debelim, ljuskastim jastučićima i kandže koje koristi kao kuke, što mu omogućava bolje prijanjanje, a samim tim i lakše ubrzanje, odnosno usporavanje.

"Zabilježili smo neke od najviših mjerenih vrijednosti za lateralno i prednje ubrzanje, usporavanje i specifičnu snagu tjelesne mase", navodi se u studiji koju je predvodio veterinar Alan Vilson sa Londonskog univerziteta.

Uprkos svim svojim vještinama, gepardi i dalje moraju naporno da rade za svoju večeru.

Naime od 367 odlaska u lov, svega 94, što je 26 procenata, bilo je uspješno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana