Šta bi se dogodilo kad biste pucali u svemiru?

danas.net.hr
Šta bi se dogodilo kad biste pucali u svemiru?

Iako vatra ne može gorjeti u svemiru u kojem nema kisika, to ne znači da se u takvom prostoru ne može pucati iz vatrenog oružja. Savremena municija sadrži oksidacijske agense koji pokreću eksploziju baruta te omogućavaju ispaljivanje metka bilo gdje u svemiru.

Dakle, za ispaljivanje metka u svemiru nije vam potreban prirodan kisik, ali važnije i neizvjesnije pitanje je: šta bi se dogodilo kad biste ispalili metak u svemiru? Odgovor su dali na stranici Space.com.

Prema trećem Njutnovom zakonu, tj. zakonu akcije i reakcije, sila koja djeluje na metak izazvaće povratnu silu na oružje, a samim tim i na osobu koji ga drži. Osoba će se nakon ispaljivanja metka tako početi kretati unazad – ako na primjer  metak izađe iz cijevi brzinom od 1.000 metara u sekundi, osoba će se početi kretati u suprotnom smjeru brzinom od svega pet centimetara u sekundi.

Metak se nikad neće zaustaviti

Ispaljeni metak će se nastaviti kretati unedogled, kao i osoba koja je pucala!

“Metak se nikad neće zaustaviti jer se svemir mnogo brže širi nego što metak može naići na značajniju količinu mase koja bi ga usporila”, kazao je Matija Cuk, astronom koji radi na prestižnom Harvardu i na Institutu SETI. U suprotnom, da se svemir ne širi, otpor od dva-tri atoma po kubnom centimetru u vakuumu svemira bi zaustavio metak za 10 milijona svjetlosnih godina.

Teorijski se možete upucati u leđa

Zanimljivo je i da bi osoba u svemiru teorisjki mogla sama sebe upucati u leđa, otkrio je Peter Šulc sa Univerziteta Bravn. Takav bi se scenarij mogao dogoditi dok osoba kruži oko nekog planeta, a ako bi pucala vodoravno i na pravoj visini, metak bi obišao planet i pogodio osobu u leđa.

Za pucanje u Jupiter ne treba nikakva posebna stručnost nišanjenja. Naime, Robert Flek sa Univerziteta u Londonu objasnio je da je gravitacijska sila Jupitera tako snažna da bi usisala i loše ispaljeni metak. “Jupiter je tako velik, usisao bi metak koji bi slijedio kriv do površine planeta”, rekao je Flek.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana