Šta bi se dogodilo da se Zemlja prestane okretati?

24sata.hr
Šta bi se dogodilo da se Zemlja prestane okretati?

Kada bi Zemlja prestala da se okreće oko svoje ose to bi bilo kao da smo u automobilu koji je stao na mjestu, dok je jurio brzinom od 1.674 km/h!

Umrli bismo istog trenutka, naravno, ali bi stvari bile još gore, objašnjava se u videu na Vsauce kanalu, prenosi 24sata.hr.

Uz to što bi naše tijelo poletjelo prema istoku brzinom od 465 m/s (kod ekvatora), odmah bi se raspali u masu mišića i kostiju. Kako je rotacija Zemlje sporija prema polovima, možda bi tamo i preživjeli, na koji trenutak.

Ljudi koji su u avionima preživjeli bi malo duže, no ubile bi ih silovite oluje koje bi krenule nakon planetarnog kočenja.

Brzina vjetra bila bi tolika da bi buknuli požari na cijeloj planeti, a to bi izazvalo i eroziju skoro svega na površini Zemljine kore. Ogromni cunamiji bi dodatno poharali planet, a voda bi krenula prema polovima.

Bez rotacije, dan na Zemlji, odnosno na dijelu okrenutom prema Suncu, trajao bi 365 dana. Na strani okrenutoj od Sunca, sve bi se smrzlo, dok bi na sunčanoj strani zbog visokih temperatura većina tragova života nestala.

Bez rotacije bi se zaustavilo i jezgro planete. To bi uništilo i zaštitni magnetski omotač, a radioaktivno zračenje sa Sunca ubilo bi ono što je možda uspjelo da preživi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana