Srpkinja prošla u slijedeći krug na putu ka Marsu

B92
Srpkinja prošla u slijedeći krug na putu ka Marsu

Beograđanka Ljubinka Nikolić prošla je u treći krug takmičenja "Mars One" čiji je krajnji cilj slanje ljudi na Mars u svojevrsnom svemirskom rijaliti programu, sa kartom u jednom pravcu.

Kompanija "Mars One" sa sjedištem u Holandiji objavila je 15. februara spisak 100 kandidata (50 muškaraca i 50 žena) koji su prošli u treći krug takmičenja, prenosi NBC.

Od hiljada kandidata prijavljenih 2013. godine kroz prva dva kruga sužen je izbor na sto odabranih koji će se nadmetati dalje, a među njima je i srpska naučnica Ljubinka Nikolić (51). Zanimljivo je i to da Balkan ima još jednog predstavnika u najboljih 100 kandidata, dvadesetosmogodišnjeg Zagrepčanina Marka Lukića.

"Ja sam obična osoba sa neobičnim željama. Verujem da je sve moguće. Zavisna sam od vesti, knjiški sam moljac i otvorenog sam uma. Imam dve master diplome, iz geografije sa njujorškog Hanter koledža, i iz dizajna enterijera stečenu u Firenci. Imam i diplomu inženjerea geologije. Mogu da analiziram i lepo aranžiram stene na Marsu. Veliki sam fan SF-a i iskreno verujem da nismo sami u univerzumu. Crvena planeta će biti sledeći dom za čovečanstvo, a ovog puta se nadam da ćemo moći da prođemo bez ratova", navela je ona na svom profilu.

Za prolaz u treći krug kandidati su morali da prođu kroz niz intervjua sa Norbertom Kraftom, liderom tima za zdravstvena pitanja u okviru projekta.

"To što ste jedan od najboljih individualnih kandidata ne znači da ste i najbolji timski igrač, zbog čega se radujem što ću pratiti kako kandidati napreduju kroz timski rad u predstojećim izazovima", kazao je Kraft.

Na spisku preostalih kandidata je 39 osoba iz Sjeverne i Južne Amerike, 31 iz Evrope, 16 iz Azije, 7 iz Afrike i 7 iz Okeanije. Njih čekaju naredne runde koje će se fokusirati na formiranje timova, koji će prolaziti kroz testove u uslovima sličnim na Marsu.

Kako je navedeno, oni će imati treninge u bazi koja izgleda ista kao ona koja će biti izgrađena na Marsu.

>

Kompanija “Mars One

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana