Srbin napravio eliksir mladosti

Agencije
Srbin napravio eliksir mladosti

Beograd - Čuveni srpski naučnik i šef Katedre imunologije prestižnog američkog univerziteta Arizona Janko Nikolić Žugić došao je do revolucionarnog pronalaska. Sa timom od 20 kolega koji predvodi otkrio je kako da se imunološki sistem u poznim godinama ojača i tako uspori starenje.

Ako sve bude išlo po planu, ovaj "eliksir mladosti" bi već za pet godina mogao da bude primijenjen u praksi.

- Cilj je da se iskoriste sva dosadašnja saznanja i izgradi individualni profil imunološkog sistema kod starijih ljudi. To će biti ključ koji će odrediti kome treba dati standardne, uobičajene vakcine, na primjer sezonsku vakcinu protiv gripa, a kome će biti neophodno dati modifikovane vakcine, prilagođene oslabljenom imunološkom sistemu. Trenutno ne postoje odobrene vakcine za starije osobe, kao ni odobreni tretmani za imunološko podmlađivanje, ali optimističan sam i mislim da ćemo za pet do deset godina biti u stanju da pomognemo starijim osobama da se bore sa infekcijama, na mnogo efikasniji i individualno prilagođen način - priča Nikolić Žugić.

Rad na projektu trajao je skoro čitavu deceniju. Studija na miševima rađena je više od dvije godine, a na ljudima čak šest.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana