Srbin Matija Ćuk otkrio porijeklo Mjeseca

Kurir
Srbin Matija Ćuk otkrio porijeklo Mjeseca

Kembidž - Matija Ćuk i njegova koleginica sa Harvarda Sara Stjuart predstavili su novu verziju stare teorije o nastanku Mjeseca sudarom Zemlje sa drugim nebeskim tijelom.

Ovaj naučni dvojac smatra da 90 odsto Lune čini Zemljin materijal, dok preostali dio potiče sa druge planete.

Mjesec je nastao od Zemlje prilikom njenog sudara s planetom Teom, tvrde u studiji objavljenoj u časopisu Sajens, astrofizičari Matija Ćuk iz Instituta SETI i Sara Stjuart sa Harvarda.

Njihova teorija, predstavljena i na astronomskoj konferenciji u Nevadi, privukla je veliku pažnju medija širom svijeta.

Matija Ćuk je rođen je u Beogradu, gdje je završio osnovnu školu. U Moskvi je završio srednju školu, a zatim je na Beogradskom univerzitetu diplomirao astrofiziku. Doktorirao je na Univerzitetu Kornel, a zatim postdoktorske studije proveo u Vankuveru i na Harvardu, gdje je s kolegicom Stjuart formulisao novu teoriju o postanku Mjeseca.

Posljednjih godinu dana Matija Ćuk radi na Institutu SETI u Kaliforniji. Riječ je neprofitnoj instituciji, osnovanoj 1984. godine, s ciljem istraživanja svemira i potrage za vanzemaljskim životom.

„To je nova verzija stare teorije o sudaru Zemlje s drugom planetom tokom nastanka Sunčevog sistema. Ta je teorija postala popularna još sedamdesetih godina, a donedavno se smatralo da je Mesec nastao od delova tog drugog tela", objasnio je doktor Matija Ćuk na konferenciji.

U doba nastanka Mjeseca, dakle, prije otprilike četiri i po milijarde godina, Zemljina rotacija je bila mnogo brža i dan je trajao svega 2,3 sata. S tolikom brzinom okretanja, sudar s planetom Teom mogao je lansirati dovoljno materijala da se formira Mjesec, smatraju ovi stručnjaci.

"Prema našoj teoriji, Mesec je 90 odsto nastao od Zemljinog materijala, a samo mali deo potiče od druge planete.

To se slaže s mjerenjima izotopa u kamenju s Mjeseca koje je doneseno tokom misija 'Apolo'. Analizom tih uzoraka pokazano je da su njihovi izotopi slični izotopima u kamenju na Zemlji", precizirao je Ćuk, dodajući da je teorija iz koje stoji on i Sara Stjuart dobro primljena među naučnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana