Solarne oluje: Koliko su opasne po ljude, internet i satelite

B92
Foto: ilustracija

Astrofizičar Jovan Aleksić smatra da je u pitanju "sasvim normalna pojava".


Naučnici imaju podijeljeno mišljenje o tome da li jaka solarna oluja može da ošteti komunikacije na Zemlji i dovede do velikih finansijskih gubitaka.

Nova oluja, prema procjenama stručnjaka, osjetiće se na zemlji u četvrtak, 14. aprila 2022.

Posljdica je iznenadne eksplozije potpuno neaktivne, "mrtve" sunčeve pega, označene kao AR2987. Prilikom eksplozije 11. aprila izbacila je ogromne količine solarnog materijala koji je krenuo u pravcu Zemlje.

Koronalna eksplozija iz neaktivne sunčeve pege AR2987, prema podacima Centra za prognozu svemirskih vremenskih prilika (SpaceWeather.com) izbacila je veliku količinu radijativnog zračenja van korone, i velike količine plazme koja bi mogla da izazove intenzivniju sjevernu svjetlost u gornjim slojevima Zemljine atmosfere.

Ali kako na nas mogu da utiču pojave koje se dešavaju duboko u svemiru, više miliona kilometara daleko od Zemlje?

Veliki broj podvodnih mina blizu obale Vijetnama, misteriozno je eksplodirao 1972. godine.

Nedavno je potvrđeno da je aktiviranje mina izazvala solarna oluja, koja, kako u autorskom tekstu za BBC tvrdi profesor Kris Skot sa Univerziteta u Redingu u Velikoj Britaniji, može značajno da poremeti zemljino magnetno polje.

"Slična pojava bi danas mogla da ima ozbiljnije posljedice - uticala bi na tehnologiju od koje zavisimo, poput satelita i električnih mreža", smatra Skot.
Sa druge strane, Jovan Aleksić, astrofizičar i član Astronomskog društva Ruđer Bošković, kaže da su privremeni prekidi elektroenergetskih i telekomunikacionih sistema "najgore što može da se desi".

"To je jedna normalna pojava koja ne može da uništi živi svet na Zemlji. Postoji od pamtiveka i postojaće i nadalje", rekao je ranije Aleksić za BBC na srpskom.

Kako nastaju solarne oluje?

Sunce predstavlja zgusnutu masu plazme - gustu vatru - koju obuzdava magnetno polje.

Ono funkcioniše poput magnetnog kaveza, objašnjava srpski astrofizičar.

"Kada je Sunce mirno, magnetni kavez je zatvoren i ništa iz njega ne curi. Međutim, vremenom se magnetni kavez negde malo istanji, pa sunčeva plazma hoće da izleti napolje", kaže Aleksić.

Kada mangenti kavez popusti, dolazi do sunčevih erupcija.

Prema riječima profesora Skota, svaka solarana oluja ima energiju 100.000 puta jaču od svetskog nuklearnog arsenala, samo što se ona raspršuje u svim pravcima u ogromnom prostoru u svemiru.

"Ukoliko je sunčeva plazma usmjerena ka Zemlji i stigne do naše planete, to može dovesti do određenih posledica", ističe Aleksić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana