“Sojuz” se spustio u Kazahstan

Agencije
“Sojuz” se spustio u Kazahstan

Moskva - Ruska svemirska kapsula “Sojuz” spustila se danas u stepu u Kazahstanu i vratila na Zemlju tri astronauta koji su proveli četiri mjeseca na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS), prenose agencije.

Kapsula sa američkim astronautom Džozefom Akabom i ruskim kosmonautima Genadijem Padalkom i Sergejem Revinom spustila se kroz atmosferu uz pomoć padobrana, a prizemljila aktiviranjem motora za slijetanje.

- Savršeno prizemljenje - rekao je komentator američke NASA kada je kapsula polegla na stranu u kazahstanskoj stepi, dok su joj se približavali helikopteri, prenio je Rojters.

Padalka, veteran svemirskih misija, sakupio je 711 dana u orbiti i postao četvrti najiskusniji astronaut u istoriji.

On je danas prvi izašao iz “Sojuza”.

- Osjećam se odlično. Ovo mi je bio četvrti let, pa mi više ništa nije neobično - rekao je s osmijehom Padalka, koji je, dok je pio čaj, bio umotan u plavo ćebe poslije slijetanja.

Tokom boravka na MSS, Padalka je obavio šestočasovnu svemirsku šetnju 20. avgusta da bi premjestio spoljnu dizalicu, lansirao mali naučni satelit i ugradio štitove od mikrometeorida na komandni modul “Zvijezda”.

On i ostala dva člana posade Akaba i Revin potpisali su se na kapsulu “Sojuz”, koja će sada, sa tragovima čađi od prolaska kroz atmosferu”, biti izložena u jednom ruskom muzeju.

Posada se vratila na Zemlju poslije 123 dana na MSS-u, orbitalnom kompleksu vrijednom 100 milijardi dolara, u čijem održavanju i radu učestvuje 15 zemalja.

Stanica kruži oko planete na visini od 385 kilometara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana