Sjeverni pol je sada jezero

Agencije
Sjeverni pol je sada jezero

Ako pogledate sliku dole (ili gore) i pomislite da ove fotografije Sjevernog pola više liče na slike nekog jezera nego na snijegom i ledom pokriven teren - onda je to vjerovatno zvog toga što se Sjeverni pol zaista istopio.

Mada, sve ovo nije toliko dramatično, kao što na prvi pogled izgleda ili zvuči. Tokom aprila na Arktik je pao deveti najveći snijeg u istoriji, a snježni pokrivač je bio tog obima da su mnogi bili šokirani. Ali, tokom maja, temperatura se povećala i skoro polovina snega se istopila.

Tokom jula temperatura je nastavila da raste - i to više nego što je bilo očekivano: 1-3°C više. Ove fotografije, preuzete sa Opservatorije koja prati promjenu klime na Sjevernom polu, pokazuju kako se snijeg topi i povlači i to u periodu od 30. juna do 25. jula.

Bitno je istaći da ovo nije prvi put da se "pojavilo" jezero na Sjevernom polu, a nije čak ni najgori slučaj ove vrste. Takođe, jezero se ne proteže preko cijele ledene kore, već samo na jednom mjestu, a ne bi trebalo ni da se izvlače neki generalni zaključci o promjeni klime. Ali, zato svi možemo da se zapitamo kuda ide naša planeta i šta nas očekuje za koju godinu.

Izvor: 444 via Cink

 

The North Pole Is Now a Lake

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana