Šest slavnih ženskih izuma

Agencije
Šest slavnih ženskih izuma

Vašington - Kada je riječ o izumima koji su promijenili istoriju prvo što nam padne na pamet su muška imena - Nikola Tesla, Tomas Edison, Leonardo Da Vinči i Alfred Nobel, prenose agencije.

Međutim, šta je sa dovitljivim ženama i da li znamo ko su one?

1. Brisači na automobilu

Meri Anderson se davne 1903. godine dosjetila kako bi brisači na automobilu bili izuzetno korisni. Šipka s gumenim dodatkom koji prijanja na staklo patentirala je godinu dana kasnije. Iako je njena ideja uvrštena u serijsku proizvodnju tek nekoliko decenija kasnije - danas vožnju u automobilu ne možemo ni da zamislimo bez njenog jednostavnog, ali vrlo važnog izuma.

2. Monopol

Elizabet Megi je “majka” jedne od najpopularnijih društvenih igara svih vremena. Ovu igru je patentirala 1903. godine. Iako je današnja namjena dobra zabava i druženje, ovu igru je osmislila kako bi dokazala tragičan efekat koji donosi pohlepa i gramzivost.

3. Solarno grijanje

Mađarica, dr Maria Telkes je odgovorna za prvi sistem grijanja na solarnu energiju -1925. godine preselila se u Ameriku i zaposlila na ovom projektu. 1940. godine razvila je i učinila dostupnim prvi solarni sistem grijanja za domove, a u realizaciji projekta joj je pomogla još jedna uspješna žena - arhitekta Elonor Rejmond.

4. Pivo

Iako sa ne može pouzdano utvrditi ko je prvi proizveo pivo koje s užitkom danas pijemo, podaci do kojih su došli istoričari govore da su presudnu ulogu u tome imale žene. Naime, prije 7.000 godina u Mesopotamiji žene su bile zadužene za proizvodnju piva. Bio je to zadatak samo za vrijedne ženske ruke.

5. Protivpožarne stepenice

Prve protivpožarne stepenice na spoljnoj strani zgrade koje bi u slučaju iznenadne opasnosti trebalo da služe kao izlaz 1897. godine je osmislila Ana Konli. Njenu ideju prihvatili su arhitekte, a ostalo je istorija.

6. Pancir

Zaštitni balistički prsluk, poznatiji kao pancir, izumila je žena. Naime, Stefani Kvolek je radila na istraživanju izuzetno otpornih materijala na udar metka i tako došla do ideje za pancir. Izum je patentirala 1966. godine, ali tu se nije zaustavila. U svojoj bogatoj, 40 godina dugoj karijeri, Stefani je patentirala više od 40 različitih izuma i uvrštena je u Hol slavnih pronalazača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana