Sedmogodišnja djevojčica izliječena od leukemije

Agencije
Sedmogodišnja djevojčica izliječena od leukemije

Njujork - Ljekari dječije bolnice u Pensilvaniji uspjeli su da izliječe sedmogodišnju Emu Vajthed, koja je bolovala od uznapredovale leukemije, prenose agencije.

Prije nekoliko mjeseci bila je na rubu smrti zbog akutne limfoblastične leukemije koja nije reagovala na dva ciklusa hemoterapije, piše danas “Njujork tajms”.

Njena bolest je sada u remisiji, zahvaljujući eksperimentalnom liječenju koje se zasniva na “onesposobljenom” zloglasnom HIV-u, virusu koji izaziva AIDS.

HIV-om je genetski reprogramiran Emin imunološki sistem kako bi uništavao kancerogene ćelije.

Samo liječenje je vrlo agresivno.

Pokazatelj uspješnosti je razbolijevanje pacijenta praćeno visokom temperaturom i groznicom, a nuspojave su još i problemi s plućima, kao i opasni padovi krvnog pritiska, zbog čega je Ema jedva preživjela.

Iako liječenje nije bilo jednako uspješno kod svih pacijenata, onkolozi se slažu da se radi o “vrlo značajnom koraku”.

Ema je jedna od petnaestak pacijenta koji su s uznapredovalom leukemijom bili podvrgnuti tom eksperimentalnom tretmanu na Univerzitetu u Pensilvaniji, čiji su rezultati objavljeni u nedjelju i ponedjeljak na sastanku Američkog hematološkog društva u Atlanti.

Slični pristupi isprobani su i u nekim drugim onkološkim centrima u SAD.

Još tri odrasla pacijenta kojima je dijagnostikovana leukemija i koji su se liječili na istom Univerzitetu su, takođe, u remisiji, a dvoje od njih ne pokazuju znakove bolesti već više od dvije godine.

Kod četiri pacijenta stanje se popravilo, ali nije došlo do remisije, a jedan pacijent je podvrgnut liječenju tek nedavno, pa se efekat još ne može procijeniti.

Jednom djetetu se stanje popravilo, ali se bolest vratila, a na dvoje odraslih tretman nije imao nikakvog učinka.

Usprkos različitim rezultatima liječenja, onkolozi se slažu da otkriće novog pristupa liječenju leukemije djeluje vrlo obećavajuće, jer se već u ranoj fazi testiranja pokazalo efikasnim u naizgled beznadežnim slučajevima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana