Saznajte koja hrana vam smeta

Index.hr
Saznajte koja hrana vam smeta

Intolerancija na određene namirnice može izazvati simptome poput nadutosti, gasova, bola i grčenja u stomaku, nedostatka energije, pa čak i respiratornih problema, migrene i mnogih drugih.

Najčešće je riječ o nedostatku enzima za varenje laktoze, fruktoze i glutena, a nesvarene supstance ne mogu iz tankog crijeva preći u krvotok.

Krvna grupa nema veze s intolerancijom i načinom ishrane uopšte

Knjiga "Ishrana prema genotipu", bestseler autora Pitera D'Adama, popularizovala je tezu prema kojoj za svaku od četiri krvne grupe postoji određen način ishrane i da se testiranjem pomoću krvne grupe i genotipa može otkriti koje namirnice izazivaju intoleranciju.

Već dugo su se vodile polemike i mnogi poznati nutricionisti su odbacili ovakvu vrstu testiranja, a nedavno su objavljeni rezultati najnovijeg istraživanja koji u potpunosti negiraju takvu mogućnost.

Na uzorku od čak 1.455 ispitanika ovog istraživanja nije pronađen ni jedan dokaz prema kojem bi se moglo zaključiti da su krvna grupa i način ishrane na bilo koji način povezani. Takođe, testovi intolerancije rađeni na uzorku kose ili kože nisu pouzdani.

Novak Đoković preporučuje da izbacite gluten i mlečne proizvode

Teniser Novak Đoković svojevremeno je promjenio način ishrane, pa je izbacivši mliječne proizvode i namirnice koje sadrže gluten, značajno popravio svoje zdravlje i riješio se nadutosti, umora i ostalih simptoma intolerancije i alergije na hranu.

Nakon toga preporučio je svima da učine isto. Ali da li ga treba poslušati?

Ukoliko osoba nije osjetljiva na gluten i nema celijakiju i ako ne postoji manjak enzima laktaze, nema potrebe za izbacivanjem mliječnih proizvoda i konzumiranjem isključivo "gluten free " namirnica.

Kako da otkrijete šta vam smeta?

Može biti vrlo teško doći do odgovarajućeg zaključka koja namirnica vam smeta i koja kombinacija hrane uzrokuje nepoželjne simptome, zato što mnogi uzročnici mogu izazvati iste simptome.

Najbolji pristup će primjeniti školovani nutricionista, koji će vam dati uputstva za vođenje dnevnika ishrane i praćenje reakcija vašeg tijela na duge staze, kako biste otkrili šta vam zapravo od hrane ne odgovara.

Sami možete isprobati test eliminacije tako što ćete smanjiti, ili potpuno izbacite određene namirnice u periodu od dvije do tri nedjelje i pratite simptome.

Takođe pratite odgovor tijela nakon ponovnog konzumiranja istih namirnica. Često je potreban duži vremenski rok dok se ne ustanovi šta zaista izaziva probleme sa varenjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana