SAD: Odobren lijek za "Kovid-19" zasnovan na kombinaciji antitijela

Tanjug
SAD: Odobren lijek za "Kovid-19" zasnovan na kombinaciji antitijela

VAŠINGTON - Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je po hitnom postupku upotrebu lijeka protiv kovida 19 kompanije “Eli Lili” koji je zasnovan na kombinaciji antitijela.

Kombinovana terapija dva antitijela – bamlanivimaba i etesevimaba – pomogla je smanjenju rizika od hospitalizovanja i smrtnog ishoda kod oboljelih od kovida 19 za 70 odsto, pokazali su rezultati poodmakle faze ispitivanja u januaru.

Kompanija “Eli Lili” saopštila je da će 100.000 doza lijeka biti odmah dostupno, dok će još 150.000 doza biti obezbijeđeno najdalje do kraja marta.

U saopštenju se navodi da kompanija planira da u saradnji sa drugom kompanijom “Amgen” proizvede do milion doza etesevimaba za upotrebu sa bamlanivimabom do sredine 2021. godine.

Iz kompanije dodaju da je odobrena upotreba lijeka kod pacijenata oboljelih od kovida 19 koji imaju 12 ili više godina i kod kojih postoji visok rizik napredovanja bolesti do težeg stanja ili hospitalizovanja.

FDA je u odvojenom saopštenju naglasila da upotreba pomenutih antitijela nije odobrena kod pacijenata koji su već hospitalizovani zbog kovida 19 ili kojima je zbog istog oboljenja potrebna terapija kiseonikom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana