Ruski naučnici na pragu stvaranja sistema za život na Mjesecu

Agencije
Ruski naučnici na pragu stvaranja sistema za život na Mjesecu

KRASNOJARSK - Ruski naučnici iz sibirskog grada Krasnojarska blizu su stvaranju zatvorenog sistema za održavanje života ljudi na drugim planetama, prenose agencije.

Bez autonomnih bioloških ciklusa neće moći da prođe izgradnja baza na drugim nebeskim tijelima - zato je bez njih nezamislivo dalje osvajanje kosmosa.

Slični sistem treba u potpunosti da osigura čovjeku vazduh za disanje, kao i vodu i hranu, prerađujući produkte njegove životne djelatnosti, a spolja stižu samo svjetlost i električna energija. Kompleks treba da bude kompaktan, jer će morati da ide u kosmos.
Sada su naučnici na pragu kvalitativnog proboja, kaže za “Glas Rusije” naučnik Sibirskog instituta za biofiziku Andrej Degermendži.
- Postigli smo takvo stanje da se nadamo da ćemo za godinu ili dvije postići stoodstotni biološki zatvoreni ciklus. Prethodna generacija naučnika imala je 60-70 odsto. Zatvoreni ciklus je potreban za stacionarne naseljene baze na Mjesecu ili Marsu - objašnjava on.
I na Mjesecu i na Marsu ima vode, može se nešto uzeti iz ruda, ali za ljudsko korištenje to će najvjerovatnije biti zabranjeno.
Amerikanci imaju projekat slične namjene pod nazivom “Biosfera 2” - staklenike na skoro hektar i po sa malim životinjama, živinom, reptilima, vodenom akumulacijom i “pustinjom”. Eksperimenti, u kojima je učestvovalo osam ljudi, vršeni su njemu do 1996. godine.

Zahvaljujući publikacijama, interesovanje stranih kolega za vojnu tajnu BIOSA samo raste.
Rezultate istraživanja nestrpljivo čekaju na Međunarodnoj komisčkoj stanici - posada stanice se umorila boreći se protiv mikroba u svim odsjecima.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana