Rusija: Uzrok curenja na svemirskom brodu Sojuz rupa od 0,8 milimetra

Srna
Foto: NASA

MOSKVA- Curenje tečnosti za hlađenje iz ruske svemirske kapsule "sojuz" na Međunarodnoj svemirskoj stanici /MSS/ dogodilo se zbog rupe čiji je prečnik manji od milimetra, saopštio je danas Jurij Borisov, šef agencije "Roskosmos".

 

Rutinska svemirska šetnja dvojice ruskih kosmonanuta otkazana je prošle sedmice jer je Nasa uočila curenje tečnosti. Temperatura unutar kapsule u međuvremenu je porasla, a Roskosmos istražuje uzrok u pokušava da riješi problem.

"Preliminarna provjera pokazala je da postoji mala rupa, oko osam milimetara u prečniku, što je izazvalo pad pritiska", rekao je Borisov ruskoj državnoj televiziji.

On je dodao da posada nije u opasnosti i da se trenutno nalazi unutar MSS.
"Roskosmos" planira da ispita kapsulu uz pomoć robotske ruke dužine 17 metara, koja služi za obavljanje servisa, premještanje zaliha i pridržavanje svemirskih brodova uz MSS.

Temperatura unutar "sojuza" sada se stabilizovala ispod 30 stepeni Celzijusovih i kapsula je u radnom stanju, rekao je Borisov, ali je dodao da "situacija očigledno nije dobra" i da će nadležna komisija odlučiti do kraja mjeseca koje korake treba preduzeti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana