Rusija u septembru šalje lander na Mjesec

GS
Foto: Printskrin

Dugo odgađana ruska misija Luna-25 bit će lansirana u septembru ove godine.

Novi rok za lansiranje landera Luna-25 potvrdio je Dmitri Rogozin, šef ruske nacionalne svemirske agencije Roskosmos.

"Nadam se da će svi testovi biti uspješni te da ćemo krajem septembra lansirati lander Luna-25", rekao je Rogozin medijima.

U aprilu je ruski predsjednik Vladimir Putin istakao važnost nastavka ruskog lunarnog programa. On je kazao da sankcije koje je Zapad uveo Rusiji zbog invazije na Ukrajinu neće ometati napore Moskve da istražuje svemir.

"Uprkos svim poteškoćama i pokušajima vanjskih uticaja mi ćemo definitivno implementirati naše planove", kazao je Putin.

Nedugo zatim je Evropska svemirska agencija (ESA) saopštila da prekida saradnju s Roskosmosom kada je riječ o marsovskim i lunarnim ekspedicijama, a razlog je napad Rusije na Ukrajinu.

Lander Luna-25 će ponijeti oko 30 kg naučne opreme, posjeduje i robotsku ruku te bušilicu. Njegov zadatak je da obavi različite eksperimente te da prikupi uzorke. Planirana destinacija sonde je južna polarna regija Mjeseca blizu kratera Boguslavski.

Ovo će biti prva misija ruske lunarne sonde u postsovjetskoj istoriji. Istraživanje Mjeseca je započela sovjetska sonda Luna-2 još 1959. godine, ali sličnih misija nije bilo gotovo pet decenija. Posljednja misija Luna-24 lansirana je 1976. godine.

Nova misija je "začeta" početkom 2000-tih, ali je odgađana. Lander je trebao biti lansiran u oktobru prošle godine, ali od toga se odustalo jer je razvojni tim ustanovio da nije spreman, prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana