Rusija i Kina u zajedničkom pohodu na Mjesec

Srna
Rusija i Kina u zajedničkom pohodu na Mjesec

Kineska i ruska svemirska agencija u utorak su potpisale ugovor o izgradnji svemirske stanice koja će biti na Mjesecu ili u njegovoj orbiti, no još nije poznato kad bi trebala uopšte početi izgradnja.

NASA se želi vratiti na Mjesec koji će im biti odskočna daska za Mars, japanski milijarder sa grupom turista planira let oko Mjeseca, a Rusija i Kina danas su stavili potpis na ugovor o zajedničkoj gradnji svemirske stanice na Mjesecu - ili u njegovoj orbiti.

Ruska i kineska svemirska agencija zajednički će dogovoriti planiranje, dizajn, konstrukciju i rad stanice te će je zajednički graditi i njome upravljati. China Daildž prenosi da obje nacije žele otvoriti postaju međunarodnoj saradnji kako bi mogla služiti kao platforma koja će osnažiti naučnu razmjenu i podržati mirno istraživanje i razvoj u svemiru.

Još nije poznato hoće li baza biti na površini Mjeseca ili u njegovoj orbiti, ali će služiti za opsežna istraživanja i demonstracije tehnologija.

Rusija i Kina u istraživanju svemira sarađuju već godinama, a zajednički će raditi i na sljedećim misijama Chang'e 7 i Luna 26 koje su planirane za 2024. godinu. Obje države planiraju istraživati južni pol Mjeseca. Dok će Rusi poslati orbiter, Kina planira spustiti rover.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana