Ruda iz asteroida: Nova misija na putu ka kolonizaciji svemira

Agencije
Ruda iz asteroida: Nova misija na putu ka kolonizaciji svemira

Cilj novoosnovane kompanije pod imenom "Dip spejs industriz je vađenje rude iz asteroida u blizini zemlje, kako bi omogućili selidbu čovječanstva širom Sunčevog sistema.

Ova kompanija je danas saopštila da planira lansiranje flote istraživačkih svemirskih letjelica 2015. godine, koje će omogućiti da se za desetak godina počne sa vađenjem metala i vode sa asteroida u blizini Zemlje. To bi omogućilo izgradnju i dosipanje goriva u letjelice daleko iznad površine planete, što bi poslužilo kao odskočna daska za čovjekov odlazak u spoljašnji kosmos. 

- Upotreba resursa do kojih bi došli u samom svemiru je jedini način da se omogući stalno istraživanje vasione. Svake godine otkrijemo više od 900 novih asteroida koji prolaze pored Zemlje. Oni bi mogli da postanu ključni izvor rude smešten u blizini mjesta na kome je potreban - kaže Dejvid Gamp, direktor "Dip spejsa".

 "Dip spejs" je druga kompanija koja se bavi idejom kopanja rude iz asteorida. Prva, "Planetari risorsiz", osnovana je u aprilu prošle godine. 

"Dip spejs" planira da ispita potencijalne mete za dobijanje rude uz pomoć letjelice "fajerflajs", teške 25 kilograma, koja treba da bude nalnsirana 2015. godine. Biće napravljena od jeftinih materijala, a nosiće je rakete koje nose velike kominikacijske satelite. 

- U stanju smo da napravimo manje, jeftinije i brže letjelice nego ikad ranije. Zamislite proizvodnju linije "fajerflajsa", opremljenih i spremnih za ispitivanje bilo kog objekta koji se približi Zemlji - kaže Rik Tamlinson, predsjednik "Dip spejsa".

Rad na "fajerflajsu" treba da otvori put za letjelicu "dragonflajs", težine 32 kilograma, koja treba da uzleti 2016. godine. "Dragonflajs" ima zadatak da donese uzorke asteroida na Zemlju kao dio misije za koju je planirano da traje od dvije do četiri godine.

"Dip spejs" planira i vađenje vode iz asteroida, koja će moći da se razlaže na vodonik i kiseonik - što su dvije osnovne komponenete za raketno gorivo. To bi omogućilo pravljenje svemirskih "benzinskih stanica" za satelite i druge letjelice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana