Roskosmos: Naučni instrumenti letjelice "Luna-25" izvršili prva mlerenja

Tanjug
Roskosmos: Naučni instrumenti letjelice "Luna-25" izvršili prva mlerenja

MOSKVA - Naučni instrumenti ruske svemirske letelice "Luna-25" izvršili su danas prva mjerenja i poslali podatke u vezi sa letom na Mjesec, koje su naučnici počeli da obrađuju, saopštila je pres služba ruske svemirske agencije Roskosmos.

U saopštenju se navodi da su izvršena prva mjerenja naučne opreme koju je razvio Institut za svemirska istraživanja Ruske akademije nauka u uslovima kosmičkog leta. J

Letjelica "Luna-25" će ući za pet dana u orbitu visoku oko 100 kilometara. Rusija je lansirala svoju prvu lunarnu svemirsku letjelicu poslije 47 godina 11. avgusta , a cilj je da bude prva zemlja koja će sletjeti na južni pol Mjeseca koji možda ima značajne naslage leda.

Raketa "Sojuz 2.1v", koja nosi letjelicu "Luna-25", poletjela je sa kosmodroma "Vostočni" 11. avgusta i sletieće na Mjesec do 21. avgusta, saopštila je ruska svemirska agencija Roskosmos.

Ova ruska lunarna misija prva je od 1976. godine. Roskosmos je naveo da će "Luna-25", koja teži 1,8 tona, biti na Mjesecu najmanje godinu dana i da će uzimati uzorke.

Američki astronaut Nil Armstrong stekao je slavu 1969. godine kao prva osoba koja je hodala po Mjesecu, ali je sovjetska letjelica "Luna-2" bila prva svemirska letjelica koja je stigla na površinu Mjeseca 1959. godine, a misija "Luna-9" je 1966. godine prva izvršila meko slijetanje na Mjesec.

Velike sile kao što su SAD, Kina, Indija, Japan i EU ispituju mjesec posljednjih godina, iako japansko slijetanje na Mjesec nije uspjelo prošle godine a izraelska misija je propala 2019. godine.

Nijedna zemlja još nije izvršila meko slijetanje na južni pol Mjeseca, a Rusija će sada to pokušati da uradi.

Grub teren otežava slijetanje na južni pol Mjeseca, ali otkrivanje vodenog leda može biti istorijsko jer bi mogao da se koristi za ekstrakciju goriva i kiseonika, kao i za vodu za piće, navela je britanska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana