Robotima žele uništiti rusku vojsku

G.S.
Robotima žele uništiti rusku vojsku

Uz manjak radne snage i neizvjesnu međunarodnu pomoć, Ukrajina se nada da će napraviti stratešku prednost protiv Rusije u napuštenim skladištima ili podrumima starih fabrika.

Tamo se nalaze svojevrsne laboratorije, odnosno stotine tajnih radionica koje se koriste za stvaranje armija robota, za koju se Kijev nada da će uništavati ruske trupe i spasavati sopstvene ranjene vojnike i civile.

Odbrambeni startapi širom Ukrajine (oko 250 prema procjenama industrije) stvaraju mašine za ubijanje na tajnim lokacijama koje obično liče na seoske automehaničarske radionice.

Zaposleni u startapu koji vodi preduzetnik Andrij Denisenko mogu za četiri dana da sastave bespilotno zemaljsko vozilo pod nazivom “Odiseja”, i to u običnoj šupi. Njegova najvažnija karakteristika je cijena: 35.000 dolara, odnosno 10% cijene uvezenog modela.

Ovaj prototip ima 800 kilograma i izgleda kao mali tenk bez kupole sa gusjenicama, i može preći do 30 kilometara sa jednim punjenjem baterije veličine malog frižidera za pivo, prenosi B92.

“Borimo se protiv ogromne zemlje, koja nema ograničenja u resursima. Ne smijemo da rasipamo ljudske živote”, istakao je za AP Denisenko, koji je na čelu startapa pod nazivom “UkrPrototip”.

“Odiseja” djeluje kao platforma za spasavanje i snabdjevanje, ali se može modifikovati tako da nosi teško naoružanje ili da čisti mine.

Vojska procjenjuje da postoji desetine novih bespilotnih vazdušnih, kopnenih i morskih vozila proizvedenih u startap sektoru, čije su proizvodne metode daleko od očiju velikih zapadnih odbrambenih kompanija.

Inženjeri crpe inspiraciju iz članaka u odbrambenim časopisima ili onlajn video zapisa kako bi napravili vozila sa niskim cijenama - oružje ili pametne komponente se mogu dodati i kasnije.

Da ovakvi poduhvati daju rezultate, pokazuje i činjenica da se četvrta grana ukrajinske vojske - Snage bespilotnih sistema - pridružila pješadiji, mornarici i vazduhoplovstvu u maju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana