Robot pronalazi zarobljene ljude i gasi požare

G.S.
Foto: Skrinšot

Robotska industrija značajno napreduje, a sve veća potražnja za modernim mašinama u brojnim industrijama je navela proizvođače da razvijaju vrhunske robote koji mogu smanjiti ovisnost o ljudima.

Nedavno je kineska kompanija Guodžing Intelidžent proizvela liniju robota namijenjenih gašenju požara.

Riječ je o robotima koji se koriste u hitnim slučajevima te su opremljeni naprednim sistemima detekcije. Posjeduju kamere, detektore dima i senzore za plin, koji im omogućavaju da otkriju prisustvo požara i opasnih gasova te da pomognu u efikasnom gašenju.

Ljudi mogu upravljati robotima sa sigurne udaljenosti, a korištenjem robusnih navigacijskih sistema uključujući GPS, LiDAR i inercijsku navigaciju, ovi roboti se mogu autonomno kretati u zatvorenim i vanjskim okruženjima. Takođe, sposobni su da izbjegavaju prepreke te lako dolaze do lokacija požara, prenosi Kliks.

U gašenju požara roboti koriste različite metode uključujući cisterne za vodu, dozatore pjene i hemijske aparate. Metoda je dobro programirana i efikasno gasi požar uz minimalnu štetu uzrokovanu vodom.

Mogućnost daljinskog upravljanja nudi vatrogascima priliku da procijene situaciju sa sigurne udaljenosti i u skladu s tim usmjere aktivnosti robota.

Roboti su opremljeni komunikacijskim sistemima poput Vaj Faj i radio primopredajnika, tako da prenose podatke vatrogascima u realnom vremenu, kako bi oni mogli pratiti trenutnu situaciju i donositi ispravne odluke.

Roboti su otporni na visoke temperature, dim i vodu, kao i sistemima koji im omogućavaju da se isprave u slučaju padova. Takođe, mogu ući na mjesta zahvaćena požarom i gasiti vatru pomoću vatrogasne opreme. Efikasni su i u sprečavanju širenja požara te pružanju podrške na lokacijama koje su nepristupačne ili opasne za vatrogasce.

Nakon izbijanja požara, roboti se mogu koristiti i za istraživanje lokacije, prikupljanje informacija pomoću kamera i senzora kako bi pomogli vatrogascima u procjeni situacije, pronalasku ruta za evakuaciju i realizaciji strategija.

U okruženjima s visokom temperaturom ili toksičnim gasovima, vatrogasni roboti mogu ulaziti i u zatvorene prostore, obavljati zadatke istraživanja tog prostora, otkrivati potencijalne požare ili opasne gasove te pomoći u odabiru najboljeg pristupa. Oni mogu tražiti i pronalaziti zarobljene osobe na mjestima požara, omogućiti video i zvučnu komunikaciju u realnom vremenu, skratiti vrijeme spašavanja i unaprijediti efikasnost spasilačke misije. Efikasni su prilikom kontaminacije opasnim hemikalijama, radioaktivne kontaminacije te u srušenim zgradama.

Najnoviji član linije je KT-500, mašina dizajnirana za brzo probijanje kroz gusto grmlje šiblje i niska stabla. Vatrogasci ga mogu brzo poslati na teren kako bi postavili protivpožarne pregrade na šumovitim i udaljenim lokacijama.

Robot se kreće pomoću dvostrukih gusjenica i brzo stvara zone izolacije od požara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana