Rizičan potez: SpaceX testira prvu privatnu šetnju svemirom

GS
Foto: YouTube

SpaceX testira prvu privatnu šetnju svemirom. Ova šetnja na test stavlja tanka svemirska odijela i kabinu bez vazdušne komere u jednoj od najrizičniji misija do sada za svemirsku kompaniju Ilona Maska.

Penzionisani vojni pilot borbenog aviona i dvoje zaposlenih u SpaceX spremni su da lansiraju u utorak Dragon i da krenu u šetnju kroz svemir u trajanju od 20 minuta.

Do sada su vladini astronauti pokušavali da hodaju u prazno svemirsko prostranstvo samo na Međunarodnoj svemirskoj stanici koja se nalazi 400 kilometara iznad Zemlje. Petodnevna Maskova misija uzdrmaće do sva dosadašnja dostignuća.

Dragon je modifikovan da može da otvori svoja vrata u vakuumu svemira i ima neuobičajan mehanizam koji uklanja potrebu za vazdušnom komorom. Zahvaljujući tome SpaceX ekspedicija biće realizovana na većoj udaljenosti od zemlje.

Misiju je finansirao osnivač kompanije za elektronsko plaćanje Shift4. Nije poznat iznos projekta ali se procjenjuje da je potrošeno više od 100 miliona dolara.

Šetnja svemirom počeće trećeg dana misije. Cijela kabina Dragon u obliku kapljice biće pod pritiskom i izložena vakuumu svemira. Dok će dva astronauta plutati napolju, vezani kiseonikom, ostatak posade zavisiće od svojih svemirskih odijela dizajniranih za održavanje života.

NASA rigorozno posmatra bezbjednost astronauta. Međutim, trenutno nema standarda ili zakona za bezbjednost svemirskih letova u privatnim misijama kao što je ovd‌je slučaj, prenosi "PCpress".

Hoće li uspeti? Nadamo se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana