Rekordni let do svemirske stanice

Agencije
Rekordni let do svemirske stanice

Ruska svemirska letjilica Sojuz, koja nosi tri astronauta, 28. marta je uspješno, i to u rekordnom vremenu, pristala na Međunarodnu svemirsku stanicu, čime je tim svemirske laboratorije porastao na šest članova.

Dvojica Rusa, Pavel Vinogradov i Aleksandar Misurkin, i jedan Amerikanac, Kris Kasidi, putovali su u kapsuli šest sati prije nego što su se nad Pacifičkim okeanom, kod obale Perua, u dva sata i 28 minuta povezali s ruskim istraživačkim modulom Rasvet.

Kasidija, Vinogradova i Misurkina dočekali su Amerikanac Tom Mašbern, Rus Roman Romanenko i Kanađanin Kris Hadfild, koji su na stanici od decembra.

Astronauti su zatim imali kratku komunikaciju s Kontrolom misije na Zemlji, tokom koje su razgovarali i s rođacima i prijateljima.

Njihova misija počela je noćnim poletanjem sa ruskog kosmodroma Bajkonur, u Kazahstanu.

To je bio prvi put da je svemirski tim krenuo u laboratoriju tako direktnom pravcem. Kasidi, Vinogradov i Misurkin prva su ekipa koja je u stanicu stigla poslije samo četiri orbite - standardni let do stanice traje oko 50 časova.

Novi manevar uspješno su testirale tri ruske teretne letjlice Progres, bespilotne vjerzije Sojuza kojima su se u stanicu dopremale zalihe.

Ruski astronauti opisali su dvodnevni manevar u zbijenom Sojuzu kao jednu od najnapornih etapa misije.

Na konferenciji za štampu koja je održana uoči poletanja, Vinogradov je rekao da će kraća putanja manje zamortiti posadu i omogućiti astronautima da budu u najboljoj formi kada pristanu.

Novopridošli članovi ekipe provešće u svemiru pet mjeseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana