Razvijena terapeutska vakcina protiv HIV-a

Agencije
Razvijena terapeutska vakcina protiv HIV-a

Madrid - Tim španskih naučnika saopštio je da je razvio terapeutsku vakcinu koja može privremeno da prekine rast HIV virusa kod zaraženih pacijenata, javile su agencije.

Vakcina, koja se zasniva na ćelijama imuniteta koje su bile izložene HIV-u, a koje su deaktivirane toplotom, testirana je na grupi od 36 ljudi, nosioca virusa, i pokazala je do sada najbolje rezultate u ovoj vrsti liječenja.

- Znači, mi smo dali instrukcije sistemu imuniteta da uništi virus, što inače u prirodi ne radi - rekao je jedan od naučnika tima Kliničkog centra Univerziteta u Barseloni Felipe Garsija, a prenosi Frans pres.

Terapeutska vakcina, koja tretira postojeću bolest, a ne sprječava je, je bezbjedna i dovela je do dramatičnog pada količine viruse HIV-a, objavljeno je u časopisu "Sajans translejšn medisin".

Nakon 12 sedmica testiranja, virusni "tovar" HIV-a opao je za više od 90 odsto kod 12 od 22 pacijenta koji su primili vakcinu.
- Ovo je do sada najčvršći pokazatelj u naučnoj literaturi da je terapeutska vakcina moguća - rekao je Garsija.

Vakcina omogućava pacijentima da privremeno žive bez svakodnevnog uzimanja višestrukih lijekova, što predstavlja veliki problem pacijentima, jer imaju toksične nus pojave kada se uzimaju dugo vremena i veoma su skupi.

- Ova istraga otvara put dodatnim studijama sa konačnim ciljem postizanja funkcionalnog lijeka, odnosno kontrole repliciranja HIV-a na duge periode ili cijeli život, a bez uzimanja antiretroviralnih lijekova - rekli su naučnici.

Oni navode da, iako još ne postoji funkcionalan lijek, rezultati koji su objavljeni otvaraju mogućnost postizanja optimalne terapeutske vakcine ili kombinacije strategija, koja uključuje terapeutsku vakcinu i koja bi mogla da pomogne u ostvarivanju tog cilja.

Tim je saopštio da je bilo potrebno sedam godina doći do te tačke, a naučnici će sada raditi na poboljšanju vakcine u kombinaciji sa drugim terapeutskim vakcinama u naredne tri do četiri godine.

Prema posljednjim podacima UN, broj ljudi zaraženih virusom HIV-a u svijetu povećan je na 34 miliona 2011. godine, sa 33,5 miliona 2010. godine.

HIV /virus humane imunodeficijencije/ je virus iz grupe retrovirusa, koji svojim djelovanjem izaziva krajnji sindrom poznat kao sida.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana