Raketa Super Heavy ponovo eksplodirala tokom testiranja

GS
Raketa Super Heavy ponovo eksplodirala tokom testiranja

SpaceX se dugo priprema za prvi orbitalni testni let letjelice Starship, međutim taj značajni korak bi ponovo mogao biti odgođen.

Booster Super Heavy dizajniran za Starship eksplodirao je u postrojenju kompanije SpaceX koje se nalazi u Boca Chici u Teksasu, a snimak incidenta se pojavio na društvenim mrežama. Booster Booster se zapalio dok je kompanija testirala Raptor motore, a kako piše Gizmodo, aktuelni Super Heavy prototip, Booster 7, sadrži 33 Raptor Direktor kompanije SpaceX Elon Musk je rekao da situacija nije dobra te da njegov tim procjenjuje štetu. On je otkrio da je problem bio specifičan za takozvani spin start test pokretanja motora koji je SpaceX proveo.

"Raptor ima kompleksnu sekvencu pokretanja. Ubuduće nećemo raditi spin start test sa sva 33 motora odjednom". izjavio je Musk.

Nekoliko prototipa rakete Starship je eksplodiralo u prošlosti zbog različitih razloga, a kompanija je konačno uspjela obaviti prvu uspješnu sekvencu lansiranja i slijetanja u maju 2021. godine. Neko od Boostera su eksplodirali tokom testiranja na tlu, dok su se drugi zapalili nakon što je Starship već sletio poslije testnih letova.

Međutim, nisu samo eksplozije Starshipa uzrokovale kašnjenje testnog orbitalnog leta, nego je i problem u dozvolama. Federalna agencija za avijaciju je konstantno odgađala okolišnu procjenu lansirnog mjesta u Boca Chici, a bez te dozvole kompanija ne može lansirati Starship. Agencija je konačno dala finalno odobrenje u junu.

Prošlog mjeseca je Musk rekao da će Starship biti spreman za let u julu, no ovaj incident će vjerovatno utjecati na rokove. Ipak, potrebno je obaviti analize i procjenu štete, a potom ustanoviti da li će i koliko to uticati na planove za prvi orbitalni let, prenosi portal Klix.ba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana