Raketa Starsšip će ove godine obaviti orbitalni let

Kliks
Foto: kliks

Osnivač i direktor kompanije Spejs X, Elon Mask, najavio je orbitalni let svoje najveće rakete.

Riječ je o Stasrsšipu, najvećoj raketi na svijetu koja je još uvijek u fazi razvoja, ali koja će prema Maskovim najavama orbitalni let obaviti ove godine.

Starsšip je visok 120 metara i stvara 75 meganjutna potiska, a mnogo je napredniji od rakete Saturn V koja je odvela prve ljude na Mjesec. Raketa se sastoji od boostera prve faze pod nazivom SuperHeavi te od letjelice druge faze koja će se koristiti za misije na Mars bez posade i s ljudskom posadom. Cilj misija će biti kolonizacija Crvene planete.

Gorivo rakete se sastoji od tečnog metana i tečnog kisika, a Mask tvrdi da se ovo gorivo može napraviti i na Marsu.

Međtuim, prije nego se krene u realizaciju ovih ambicija, SpejsX mora dokazati da Staršip može dostići Zemljinu orbitu. Potrebno je da se obave analize ekološkog utjecaja Starbasea, postrojenja u Boka Čici u Teksasu, kako bi se dobilo odobrenje Federalne administracije za avijaciju (FAA) za pokušaj lansiranja. Mask očekuje da će ta procjena biti obavljena do kraja ovog mjeseca.

U slučaju problema, Starsšip bi ipak mogao biti lansiran iz Svemirskog centra Kennedy na Floridi. S obzirom visinu rampe Starbase, koja je dvostruko veća od visine rakete Falkon Heavi, kompanija bi prvo morala izgraditi lansirni toranj u Svemirskom centru Kenedy.

Staršipov prvi veći test uključuje 90-minutno putovanje oko Zemlje tokom kojeg će SuperHeavi i letjelica biti odbačeni u more. Međutim, za buduće misije SpejsX planira sačuvati obje faze te izgraditi prihvatni toranj koji će primiti SuperHeavi u letu dok se približava rampi za lansiranje.

Raketa SuperHeavi će imati 33 Raptor motora umjesto 29 kako je prethodno najalvjeno, dok će Starship dobiti ukupno devet Raptor motora u poređenju sa šest iz prvobitnog dizajna.

Mask je saopštio da će SpejsX osim Starbasea i KSC-a imati još dvije lokacije za lansiranje Staršipa, a to su Fobos i Deimos, dvije nekadašnje naftne platforme koje će SpejsX pretvoriti u lansirne rampe na moru do kraja godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana