Rak izliječen HIV-om

Agencije
Rak izliječen HIV-om

Pensilvanija - Američki ljekari su ostvarili veliki podvig nakon što su uspjeli da pacijenta oboljelog od raka izliječe pomoću HIV-a.

Maršal Jensen (30) iz Jute, obolio je od akutne limfobastične leukemije 2012. i posljednje dvije godine je tragao za efikasnim lijekom. Spas je pronašao na jednoj klinici u Pensilvaniji, gdje se kao jedan od 30 pacijenata podvrgao eksperimentalnom programu liječenja genskom terapijom koji je podrazumijevao korišćenje HIV-a, virusa koji izaziva sidu.

Ovaj tretman podrazumijeva da se pacijentu daju bijela krvna zrnca sa deaktiviranim HIV-om koja potom uništavaju ćelije raka. Jensen je odlično reagovao na ovu terapiju i u potpunosti je izliječen. Od 30 pacijenata koji su učestvovali u liječenju, 23 je još živo, a 19 je izliječeno.

Nadu im je dao doktor Karl Džun, koji je sa svojim timom proveo dvije decenije radeći na eksperimentalnom tretmanu pomoću HIV-a. Veza između HIV-a i leukemije otkrivena je još 2006. kada je otkriveno da Timoti Vud, koji je imao HIV, boluje i od leukemije. Poslije transplantacije koštane srži od donora koji je imao rijetku genetsku mutaciju, Vud je izliječen od leukemije i HIV-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana