Radoznalost podigao jarboj sa kamerama

Agencije
Radoznalost podigao jarboj sa kamerama

Pasadena - Robotski rover "Radoznalost", koji je početkom sedmice sletio na Mars, podigao je danas svoj jarbol i prvi put upotrijebio svoje navigacione kamere. Na snimcima se u daljini mogu vidjeti rubovi kratera u koji je rover sletio.


Rover "Radoznalost" sletio je 6. avgusta na Mars. Od sletanja naučnici vrše niz provjera stanja rovera. Veliki jarbol bio je spušten na roveru i njegovo podizanje bio je glavni zadatak tokom drugog dana boravka na "Crvenoj planeti".

U uspravnom položaju, vrh jarbola i kamere stoje dva metra iznad površine.

"Radoznalost" ima dva para crnobijelih i sivih navigacionih kamera koje prenose stereo-prikaz kako bi roveru pomogle da odabere putanju preko površine.

Navigacione kamere nalaze se pored dvije naučne od kojih je jedna širokougaona a druga telefoto. Pomoću kamera na jarbolu biće obezbijeđen izvrsna istinska slika površine Marsa.

Robot je opremljen kamerama visoke rezolucije kojima posmatra okolinu. Ukoliko mu se nešto učini zanimljivim on može da pogodi infracrvenim laserom ciljanu tačku i ispita nastalu površinsku iskru da bi utvrdio sastav stijene.

Ukoliko rezultat bude intrigantan, "Radoznalost" će upotrijebiti svoju robotsku ruku i uz pomoć mikroskopa i spektrometra iks-zraka obaviti dodatne analize. Robot može da buši stijene i sakuplja uzroke praha u dvije specijalne kutije za analize u svojoj unutrašnjosti.

Vozilo nema mogućnost da identifikuje bilo kakvu formu života, ali može da odredi karakteristike svake organske materije na koju naiđe.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana