Prvi srpski satelit snimaće i Sunce i Srbiju izdaleka

Tanjug
Prvi srpski satelit snimaće i Sunce i Srbiju izdaleka

BEOGRAD - Naučni saradnik Astronomske opservatorije u Beogradu Milan Stojanović izjavio je da će satelit "Mozaik", prvi koji se Srbija sprema da pošalje u orbitu, pored posmatranja Sunca u rendgenskom domenu, što je sa zemlje nemoguće, imati i malu kameru koja će snimati Srbiju izdaleka.

On je za list "Politika" rekao da ćemo na taj način dobijati snimke Srbije i bolje ovladati tom tehnologijom.

Prema njegovim riječima sekundarni cilj misije je učenje i savladavanje svih tehnika - od nabavke komponenti do samog lansiranja satelita u kosmos, kako bismo kasnije mogli da radimo i na izradi i slanju većih letelica.

Ističe da "Mozaik" pripada klasi malih satelita poznatih kao "KjubSat", dimenzija 10x10x10 centimetara, koji se kolokvijalno nazivaju i kockasti ili nanosateliti, jer se sastoje iz tri kockice, koje se mogu spojiti u jednu cjelinu.

"Mi ćemo spektrometar za proučavanje Sunca kupiti gotov, ali neke dijelove ćemo praviti u Srbiji. Onda sve to treba da spojimo u jednu cjelinu i potvrdimo da je to spremno za temperature u svemiru. Moramo da prođemo sve moguće testove koji su propisani svjetskim standardima. Tek nakon toga moći ćemo da lansiramo satelit, uz pomoć neke od zemalja koje te usluge pružaju", rekao je Stojanović.

Dodaje da je plan da se "Mozaik" lansira krajem 2025. ili početkom 2026. godine i zadrži u orbiti dvije do tri godine.

"Taj period je značajan jer hoćemo da posmatramo Sunce, a otprilike tada bi trebalo da dođe do njegove maksimalne aktivnosti u redovnom jedanaestogodišnjem ciklusu. Dakle, želimo da ispratimo taj maksimum i onu fazu poslije, kada dolazi do opadanja, jer tada najviše rezultata može da se dobije. Ali ne zavisi sve od nas, već i od davaoca usluga", rekao je on.

Na projektu, započetom prije oko dvije godine zajednički rade Astronomska opservatorija, Mašinski, Matematički i Elektrotehnički fakulteti iz Beograda, kao i Institut "Mihajlo Pupin".
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana