Prva transplatacija materice sa majke na kćerku

Agencije
Prva transplatacija materice sa majke na kćerku

Stokhom - Prva transplantacija materice sa majke na kćerku obavljena je prošlog vikenda u Švedskoj, čime je omogućeno mladim ženama da dobiju djecu, saopšteno je sa Univerziteta u Geteborgu, javile su agencije.

Dvije Šveđanke dobile su materice od svojih majki.

Jednoj od mladih žena materica je odstranjena nakon terapije protiv kancera grlića materice, dok je druga rođena bez materice.

Obje žene imaju po 30 godina, navodi se u zajedničkom saopštenju Univerziteta i univerzitetske bolnice "Salgrenska", koja se nalazi u Geteborgu.

- Više od deset hirurga učestvovalo je u operacijama koje su obavljene bez komplikacija. Žene, koje su dobile materice osjećaju se dobro, ali su iscrpljene nakon operacije - izjavio je profesor sa Univerziteta i rukovodilac istraživačke ekipe Mats Branstrom.

Branstrom je rekao i da su majke koje su dale svoje materice već "na nogama" i kreću se, te da će za nekoliko dana moći da se vrate svojim kućama.

- Mlade žene će morati da sačekaju godinu dana na početak procesa vještačke oplodnje sopstvenim embrionima, koji su zamrznuti - precizirao je profesor Branstrom.

Imena švedskih pacijentkinja nisu objavljena, dok će detalji intervencije biti objavljeni na koferenciji za novinare danas tokom dana.

Branstromova istraživačka ekipa, koju čini 20 osoba, radi na tom projektu od 1999. godine, prenijela je agencija Frans pres.
Prva uspješna transplantacija materice obavljena je 2011. godine u Turskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana