Pronađene kosti novog tipa ranog čovjeka

Srna
Foto: Ilustracija

TEL AVIV- Kosti koje su pronađane u jednom izraelskom kamenolomu su iz čovjekovog evolutivnog stabla i stare su od 120.000 do 140.000 godina, saopštili su naučnici.

Tim antropologa godinama je proučavao fragmente lobanje, donje vilice i zuba koji su pronađeni u Nešer Ramli 2010. godine i upoređivali ih sa stotinama fosila iz čitavog svijeta i iz različitih perioda.

Istraživači su utvrdili da fosili vjerovatno potiču od čovjekolike grupe blisko povezane sa neandertalcima, sa kojima je dijelila mnoge karakteristike, poput oblika donje vilice.

Naučnici vjeruju da ima dovoljno sličnosti da se ova grupa poveže sa ostalim populacijama pronađenim u ranijim iskopavanjima u pećinama u Izraelu, čiji su ostaci stari oko 400.000 godina, prenio je AFP.

„Zubi imaju neke jedinstvene karakteristike koje nam omogućavaju da povučemo liniju između ovih populacija", izjavila je dentalni antropolog sa Univerziteta u Tel Avivu Rejčel Sarig, koautorka rada objavljenog u žurnalu „Nauka".

Ova grupa vjerovatno je naseljavala ovaj region prije 100.000 do 400.000 godina, izjavio je fizički antropolog sa istog univerziteta Izrael Herškovic.

On je dodao da ostaci iz Nešer Ramle vjerovatno potiču od „nekog od posljednjih preživjelih iz nekada veoma dominantne grupe na Bliskom istoku".

Ranija istraživanja pokazala su da je i homo sapiens - savremeni čovjek - takođe živio u ovom regionu i isto vrijeme.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana