Pronađen skelet Ričarda Trećeg

Agencije
Pronađen skelet Ričarda Trećeg

London - Stručnjaci sa Univerziteta "Lester" potvrdili su da je skelet pronađen ispod jednog parkinga u ovom gradu pripadao engleskom kralju Ričardu Trećem, javile su agencije.

Oni su naveli da se DNK, uzet sa kostiju, poklapa sa DNK rezultatima potomaka porodice Ričarda Trećeg.

Ričard Treći je ubijen u bici 1485. godine, ali je njegov grob izgubljen kada je crkva, koja je bila u neposrednoj blizini, uništena u 16. vijeku.

Na skeletu je vidljivo 10 povreda, uključujući osam na glavi, navodi Bi-Bi-Si.

Kosti muškarca, koji je tada bio u kasnim 20-tim ili ranim 30-tim godinama, utvrđeno je da datiraju od 1455. do 1540. godine.
Ričard je imao 32 godine kada je poginuo u bici kod Bosvorta.

Na skeletu je, takođe, utvrđena teška deformacija kičme, što je u skladu sa istorijskim podacima o kralju Ričardu Trećem.

Džo Eplbi sa Fakulteta sa arheologiju i antičku istoriju rekao je da je pronađena lobanja u dobrom stanju i da su mogli da "izvuku" dosta informacija.

Ričardova dvogodišnja vladavina označila je kraj dinastičke borbe, poznate u istoriji kao "Rat ruža", a neki istoričari to vide kao posljednji čin Srednjeg vijeka.

Njegovom smrću u Bosvortu na vlast je došla dinastija Tjudora, a na prijesto Henri Sedmi.

Viljem Šekspir je svojom dramom "Ričard Treći" umnogome uticao na sliku o Ričardu Trećem kao jednom od najvećih negativaca i u istoriji i u engleskoj književnosti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana