Pronađen kamen proklinjanja

Agencije
Pronađen kamen proklinjanja

London - Drevni kamen za koji se vjeruje da su ga koristili rani hrišćanski vjernici za molitvu i proklinjanje pronađen je na škotskom ostrvu Kana.

Upravnik jedne farme slučajno je pronašao prvi primjerak ovog kamena na ostrvu Kana u Unutrašnjim Hebridima.

Ovo kamenje koje datira iz 800. godine nove ere povezano je sa ranim hrišćanskim krstovima kao što je onaj u Kani, i postoji nekoliko dobro poznatih primjera u Irskoj.

Kamen je prečnika 25 centimetara sa ugraviranom ranim hrišćanskim krstom.

Šef tima arheologa iz Nacionalne fondacije Škotsle Derek Aleksander rekao je da je riječ o fantastičnom otkriću. “Ova vrsta kamenja povezuje se sa ranim hrišćanstvom i krstovima u Irskoj, ali je ovo prvi put da se ovako nešto pronađe u Škotskoj”, rekao je on.

“Kana ima dugu i fascinantnu istoriju a ovo nam otkriće pruža još više informacija o tom periodu”, rekao je on, dodajući da je ovo značajno otkriće za Škotsku.

Katarina Forsajt, stručnjak za istoriju i kultura naroda Kelta u prvom milenijumu nove ere sa Univerziteta u Glazgovu, rekla je da ovo otkriće daje novi uvid u religijsku i umjetničku praksu u tom periodu u Škotskoj.

Ostrvo Kana nalazi se u Unutrašnjim Hebridima i naseljeno je hiljadama godina.

U ranom hrišćanskom periodu, ostrvo je pripadalo manastiru Jona.

Na ostrvu postoji veliki broj arheoloških ostataka iz tog perioda, uključujući niz bogato dekorisanih obeliska sa hrišćanskim motivima kao i lokacije na kojima su boravili pustinjaci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana