Projekat "Gaja-Iks" jačaće konkurentnosti

Srna
Foto: ilustracija

BRISEL- U sektoru skladištenja informacija na internetu u kojem dominiraju američke kompanije "Amazon" i "Majkrosoft", kao "Alfabet" iz korporacije "Gugl" još nema zabrinutosti zbog konkurencije koju predstavlja evropski projekat "Gaja-Iks", rekla je danas evropski komesar za konkurentnost Margrete Vestager.

Prema njenim riječima, konkurentnost će ojačati "Gaja-Iks" - projekat za stvaranje sigurnog i efikasnog skladištenja informacija koji bi trebao da smanji zavisnost EU od američkih tehnoloških giganata.

"Za sad nema nikakve zabrinutosti", naglasila je Vestagerova odgovarajući na pitanje o eventalnoj zloupotrebi dominantne pozicije američkih kompanije.

Potražnja za ovim sektorom, koji se naziva i računarski klauding, u porastu djelimično zbog pandemije kovida 19.

Klauding je postao veliki nosilac prihoda velikih kompanija i "Amazonov veb servis" /AVS/ doprinio je za 13 odsto rasta prihoda te kompanije prošle godine dok je Majkrosoftov "Azur" donio 37 odsto prihoda od ukupne prodaje.

U proteklih nekoliko godina, nadmoć velikih kompanija na tržištu izazvala je nelagodu kod manjih konkurenata zbog čega su se njemački "Nekstklaud", francuski "OVHklaud" i još dvije firme žalile Vestagerovoj zbog "Majkrosoftovog" rada u sektoru klaudinga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana