Problemi na Marsu: Oportjuniti ima amneziju

klix.ba
Problemi na Marsu: Oportjuniti ima amneziju

Kao što se dešava sa ljudima i njihovim sjećanjem, tako vozilo Oportjuniti na Marsu doživljava prve znakove starenja kroz probleme sa memorijom.

Vozilo sa šest točkova obilazi Crvenu planetu već više od deset godina, a svoju memoriju održava redovnim besprekornim softverom. Ipak, NASA je detektovala prve probleme koje objašnjava jednostavnim starenjem opreme.

Naime, rover počinje da gubi pamćenje, a kao lijek za svojevrsnu amneziju, NASA planira hakerski upad u sistem vozila kako bi došli do važnih podataka.

Problem sa memorijom primjećen je prije šest mjeseci, a problem je nastao vjerovatno zbog prevelikog broja presnimavanja na fleš memoriji.

Menadžer projekta Oportjuniti rekao je kako vozilo na sebi ima dvije vrste memorije - običnu RAM i posebnu memoriju koja se može koristiti čak i kada je mašina ugašena ili na spavanju.

Kako to Oportjuniti pravi problem? Naime, vozilo podatke predviđene za posebnu memoriju prebacuje na RAM, koji se nakon gašenja računara jednostavno rečeno briše i gubi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana