Privatni američki lunarni lender Odisej stigao u lunarnu orbitu

Tanjug
Foto: Printskrin

HJUSTON- Lunarni lender koji je izgradila kompanija Intuitiv mašins sa sjedištem u Hjustonu stigao je danas u lunarnu orbitu, što je prva američka misija upućena na Mjesec poslije više od pola vijeka i prvi svemirski brod u privatnom vlasništvu.

Šestonožni lender Nova-C, nazvan "Odisej", ušao je u kružnu orbitu 92 kilometara iznad lunarne površine nakon što je ispalio svoj glavni raketni potisnik skoro sedam minuta u jednom orbitalnom manevru ubacivanja, saopštila je kompanija, preneo je Rojters.

Pod pretpostavkom da sve ide po planu, očekuje se da će robotska letjelica postepeno spuštati svoju orbitu u naredna 24 sata i sletjeti u krater Malapert A blizu južnog pola Mjeseca sutra popodne, noseći naučne instrumente NASA i tehnologiju.

"Odisej" je poletio prije šest dana na raketi "falkon 9" kompanije "Spejseks" Ilona Maska iz NASA Svemirskog centra Kenedi u Kejp Kanaveralu, na Floridi.

Ako slijetanje uspije, misija IM-1 bi predstavljala prvo kontrolisano spuštanje američke svemirske letjelice na površinu Mjeseca od Apola 17, kada je posljednja misija NASA na Mjesecu sa posadom prevezla Džina Cernana i Harisona Šmita, koji su tamo sletjeli 1972. godine.

To bi, takođe, označilo prvo "meko sletanje" na Mjesec ikada komercijalno proizvedenim i upravljanim vozilom i prvo u okviru lunarnog programa Artemis NASA.

"Odisej" će se fokusirati na interakcije svemirskog vremena sa površinom Meseca, radio astronomiju, tehnologije preciznog slijetanja i navigaciju.   

Do danas su svemirske letjelice iz samo pet zemalja sletjele na Mesec - SAD, bivšeg Sovjetskog Saveza, Kine, Indije i prošlog mjeseca Japana.          

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana