Prepravili gen da bi spriječili nasljednu bolest

Agencije
Prepravili gen da bi spriječili nasljednu bolest

London - Naučnici su prvi put uspješno otklonili iz embriona dio DNK koji izaziva smrtonosna oboljenja srca, koja su nasljedna.

To potencijalno otvara vrata mogućnosti da bude spriječeno 10.000 poremećaja koji se prenose generacijama, navodi Bi-Bi-Si.

Tim američkih i južnokorejskih naučnika dozvolio je da se embrioni razviju pet dana prije nego što je eksperiment zaustavljen.

Tokom naučne studije proučavana je mutacija gena koji uzrokuje hipertrofičnu kardiomiopatiju, najčešći uzrok iznenadne smrti kod inače zdravih sportista.

Naučnici su korigovali spermatozoide muškarca koji imaju ovu nasljednu bolest, koristeći tehnologiju uređivanja gena.
Oni su embrionima omogućili razvoj tokom samo nekoliko dana i nisu ih morali implantirati.

Uspjeh nije postignut u svim slučajevima, ali je 72 odsto embriona oslobođeno mutacija koje uzrokuju tu bolest.
Kada osoba nosi mutaciju tog gena ima šanse 50 prema 50 odsto da prenese bolest na potomstvo.

Ta bolest pogađa prosječno jednu osobu na pet stotina. 

Ovaj eksperiment nagovještava budućnost medicine, a "uređivanje" DNK putem nove tehnologije nazvane "Crispr" otvara nebrojene primjene u medicini i uključuje ideju brisanja genetskih nedostataka koji izazivaju bolesti, počevši od cistične fibroze do raka dojke.

Glavni naučnik u istraživačkom timu, sastavljenom od stručnjaka sa Univerziteta u Oregonu i Instituta Salk kao i Instituta za bazične nauke u Južnoj Koreji, Šukrat Mitalipov izjavio je da će svaka generacija nastaviti ovu vrstu "popravke" gena koji su odgovorni za nasljedne bolesti.

Nauka prolazi kroz zlatno doba uređivanja DNK zahvaljujući tehnologiji, što pruža velike šanse za budućnost, ali i izaziva duboka pitanja o tome što je moralno ispravno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana