Praistorijski asteroid uz dinosauruse istrebio i skoro sve sisare

Agencije
Praistorijski asteroid uz dinosauruse istrebio i skoro sve sisare

Nova istraživanja pokazala su da je udar asteroida uz dinosaure bio poguban i za skoro sve vrste sisara na Zemlji. Ali, brzo su se oporavili i prilagodili novom svijetu.

Udar asteroida koji je označio kraj vladavine dinosaurusa na Zemlji, izbrisao je i skoro sve vrste tadašnjih sisara, pokazalo je novo istraživanje.

Skoro 93 odsto svih vrsta sisara izumrlo je prije 66 miliona godina, otkrili su u analizi fosilnih ostataka naučnici sa Univerziteta u Bathu, što pokazuje da je udar asteroida imao mnogo teže posljedice nego što se ranije mislilo.

Naime, ranije procjene o broju nestanka sisara bile su mnogo niže jer su neke ređe vrste imale mnogo manje fosilnih ostataka. Nik Longrič sa Univerziteta u Bathu pojasnio je kako su rijetke vrste bile najosjetljivije na izumiranje i kako ih je bilo malo, teže je pronaći njihove tragove. Isto tako, raširene vrste su one koje su preživjele. Novi podaci u proračunima pokazuju tako da je izumiranje bilo mnogo gore.

Katastrofalne posljedice udara asteroida ipak su umanjene rapidnim oporavkom broja vrsta. U samo 300.000 godina, broj vrsta na planeti bio je duplo veći od onog prije masovnog izumiranja.

Globalna katastrofa koja je pomela vegetaciju i životinjske vrste donijela je i nedostatak hrane pa se vjeruje da je najveća životinja u to doba bila velika poput današnjih mačaka.

Iako su se sisari oporavili i bujali nakon izumiranja, globalna katastrofa pogodila ih je teže nego neke druge grupe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana