Potpuno novi sindrom zbunio ljekare

Agencije
Potpuno novi sindrom zbunio ljekare

Ne dešava se svaki dan da doktori naiđu na simptome kod pacijenta za koje odluče da predstavljaju sasvim novo stanje. Međutim, upravo to se desilo u Velikoj Britaniji, prenijele su agencije.

Nakon hitnog carskog reza koji je pružen majci koja je bila tek u 20 nedjelji trudnoće, beba po imenu Džasper Holt došla je na svijet sa medicinskim stanjem koje doktori nikada prije nisu vidjeli.

Za sada ovo stanje, koje uključuje probleme sa razvojem mozga, izuzetno malu vilicu, spojene bubrege, rascijeplljena nepca, ciste na mozgu, nazivaju „Džasperov sindrom”.

Ovo prijevremeno rođenje desilo se nakon što je ultrazvukom otkriveno da beba ima zdravstvene probleme koji zahtjevaju hitnu intervenciju doktora.

Beba je istog trenutka prebačena na hirurgiju kako bi joj doktori rekonstruisali donji abdomen, a u sledećih nekoliko dana usledio je niz medicinskih tretmana.

Miks simptoma potpuno je zbunio ljekare.

- Rekli su nam da Džasper ima problema sa bubrezima i sa mozgom. Bilo je užasavajuće čuti tako nešto. Konstantna skeniranja pokazala su da su prvobitne procjene ljekara bile pogrešne i da je u pitanju nešto sa čime se nikada ranije nisu susreli - izjavila je Džasperova majka.

Doktori vjeruju da je njegovo stanje rezultat problema sa hromozomima, ali je Daunov sindrom isključen.

Pred doktorima se sada nalaze godine testova i analiza kako bi u potpunosti shvatili novi sindrom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana