Posjete Astronomske opservatorije povodom Dana nauke -10. jula

Tanjug
Posjete Astronomske opservatorije povodom Dana nauke -10. jula

Beograd - Centar za promociju nauke najavio je da će 10. jula, povodom Dana nauke organizovati brojne aktivnosti među kojima je i besplatna posjeta Astronomskoj opservatoriji na Zvezdari, koja ove godine obilježava 125 godina postojanja.

Ovogodišnja tema Dana nauke je astronomija, a posjetioce očekuje šetnja krugom opservatorije, upoznavanje sa arhitekturom objekta i posmatračkim paviljonima.

Svi zainteresovani se mogu prijaviti na sajt www.dannauke.cpn.rs a prevoz je organizovan u terminima od 17 i 19 sati sa platoa ispred Skupštine grada Beograda.

Astronomska opservatorija na Zvezdari je kompleks od izuzetnog arhitektonskog, umjetničkog i nacionalnog značaja.

S obzirom na to da je vremenom praktično postala dio šireg centra grada Centar za promociju nauke podržao je inicijativu da ona preraste u Muzej astronomije.

Prva ustanova kod nas za “posmatranje zvijezda” nastala je 1887. kao plod zalaganja profesora Milana Nedeljkovića, započevši svoj rad sa svega tri instrumenta.

Postepeno se razvijala početkom 20. vijeka, a od 1929. do 1932. trajala je izgradnja objekata koje je projektovao arhitekta Jan Dubovi.

Upravo po zvjezdarnici, gradska opština, koja se do tada zvala Veliki Vračar, dobila je ime Zvezdara.

Na Dan nauke, Centar za promociju nauke u Galeriji nauke i tehnike SANU-a od 18 sati organizuje tribinu “Lov na Higsov bozon: Da li je uhvaćena Božja čestica”, posvećenu aktuelnom naučnom otkriću nove subatomske čestice koja bi mogla biti Higsov bozon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana