Porast nivoa mora se ne može zaustaviti ali se može usporiti

Agencije
Porast nivoa mora se ne može zaustaviti ali se može usporiti

Vašington - Povećanje nivoa mora ne može se zaustaviti sljedećih nekoliko stotina godina čak i ako se znatnim smanjenjem emisija stakleničkih gasova snize prosječne temperature.

Međutim, ono se može usporiti, objavili su naučnici u studiji koja je izašla u časopisu Nature Climate Change.

Brojna istraživanja o klimi pokazuju da je porast stakleničkih gasova odgovoran za povećanje globalne prosječne temperature za približno 0,17 stepeni Celzijusa od 1980.-2010. godine te za povećan nivo mora za oko 2,3 mm na godinu od 2005.-2010. godine, kako se ledeni pokrov i ledenjaci tope.

Porast nivoa mora prijeti desetini svjetskog stanovništva koje živi u nizinskim područjima i otocima kojima prijeti da ih prekrije more, uključujući Karibe, Maldive i grupu azijsko-pacifičkih otoka.

Više od 180 zemalja pregovara o novom globalnom sporazumu o klimi koji bi trebao primorati sve nacije da smanje ispuštanje gasova kako bi se ograničilo zagrijavanje na manje od 2 stepena Celzijusa u ovom vijeku, što je nivo za koji naučnici kažu da je minimum nužan za sprečavanje katastrofalnih učinaka.

Ali ako se poduzme i najambicioznije smanjenje stakleničkih gasova, moglo bi ne biti dovoljno da zaustavi porast nivoa mora zbog toplinskog širenja morske vode, kažu naučnici u američkom Centru za atmosferska istraživanja, američkoj istraživačkoj organizaciji Climate Central i Centru za istraživanje australskog vremena i klime u Melbournu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana