Ponovo odložena riskantna misija letjelice Ilona Maska

GS
Foto: X.com

Kompanija SpejsEks milijardera Ilona Maska ponovo je odložila lansiranje rakete sa četiri civila koji bi trebalo da, u okviru misije Polaris Don, odu na visinu koju ljudi nisu posetili od kraja programa Apolo.

U okviru misije, takođe, trebalo je da prvi put privatni astronauti izađu u svemirsku šetnju.

"Zbog loših vremenskih uslova u oblastima kraj obala Floride, odustajemo od današnje i sutrašnje mogućnosti lansiranja rakete Falkon 9 i misije Polaris Don. Timovi će nastaviti da prate uslove za lansiranje i povratak", objavio je SpejsEks na Iksu (Tviteru).

Riskantna misija Polaris Don je objavljena 2022, a smatra se da bi ovom tehnologijom Maskova kompanija pokazala da ima tehnologiju koja može da šalje ljude na dalja svemirska putovanja.

Polijetanje je juče, u utorak, odloženo zbog curenja helijuma u opremi.

Prva američka svemirska šetnja izvedena je 1965. godine, na kapsuli Gemini, a korišćena je slična procedura planirana za "Polaris Don" - kapsula je bila pod pritiskom, otvor se otvorio, a astronaut u svemirskom odijelu je izašao napolje.

Tim misije Polaris Don testiraće nova, tanka svemirska odijela tokom svemirske šetnje.

Svemirom će prošetati milijarder Džared Ajzakman, pilot misije potpukovnik američkog vazduhoplovstva u penziji Skot Potet, kao i službenice kompanije Sara Gilis i Ana Menon, prenosi Telegraf.

Falcon 9 and Dragon are vertical on pad 39A ahead of flight. Weather is 85% favorable for liftoff and teams are keeping an eye on recovery weather → https://t.co/WpSw0gzeT0 pic.twitter.com/QXpInu1oFO

— SpaceX (@SpaceX) August 27, 2024

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana